Lokale Omroep Echt - Susteren

Aangifte tegen burgemeester Jos Hessels om smaad en belediging

Saïd Bouharrou, de aanvankelijke initiatiefnemer van de plannen om het klooster in Koningsbosch om te vormen tot een Hilton-hotel, heeft aangifte gedaan tegen het college van burgemeesters en wethouders (B&W).

Foto: Redactie LOES

Eind oktober werd bekend dat de gemeente Echt-Susteren een omgevingsvergunning weigert vanwege het vermoeden van crimineel geld. Volgens onderzoek van Landelijk Bureau Bibob in opdracht van de gemeente ‘bestaat er ernstig gevaar dat het project gefinancierd zal worden met uit strafbare feiten verkregen middelen en dat er ernstig gevaar bestaat dat de vergunning gebruikt zal worden om strafbare feiten te plegen dan wel uit strafbare feiten verkregen voordeel te benutten.’

Het Bibob-onderzoek is gebonden aan zeer strikte geheimhouding, maar de gemeente heeft anderhalve week geleden tientallen documenten gepubliceerd over de gang van zaken bij het project ‘Hilton Koningsbosch’. Daarbij zat een document waaruit is gebleken dat Saïd Bouharrou verdachte is in een langlopend strafrechtelijk onderzoek. Volgens Bouharrou heeft het college van B&W daarmee de geheimhoudingsplicht in het kader van een Bibob-onderzoek geschonden.

Afgelopen vrijdag beschuldigde projectontwikkelaar Gelasius in De Limburger het college van B&W ervan een actieve rol te hebben gespeeld in het omzeilen van een negatief Bibob-advies. Burgemeester Jos Hessels reageerde daarop furieus op sociale media: ‘De Limburger kiest opnieuw de kant van de criminelen. Het is helaas gewoon een boevenblad.’ Vanwege deze uitlatingen doet Bouharrou aangifte tegen Hessels voor smaad en belediging. “Hij criminaliseert mijn cliënt. Dit is vreselijk voor mijn cliënt, die nog nooit is veroordeeld”, zegt Jeroen Soeteman, de advocaat van Bouharrou in De Limburger.

Soeteman heeft een verzoek ingediend bij het Openbaar Ministerie (OM) in Limburg om de aangifte door een ander parket te laten behandelen. Volgens de advocaat heeft de vorige hoofdofficier met zijn tip aan Jos Hessels een rol gehad in deze zaak en staat Hessels als burgemeester in nauw contact met het OM.

Screenshot: Lokale Omroep Echt-Susteren

Lees al het nieuws over de plannen in ons dossier over het klooster van Koningsbosch