Lokale Omroep Echt - Susteren

Bevolkingsonderzoek Borstkanker gestart in Susteren

Vrijdag is Bevolkingsonderzoek Zuid gestart met het bevolkingsonderzoek borstkanker in Susteren. Door dit onderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium ontdekt worden.

Foto: Bevolkingsonderzoek Zuid

Dit verhoogt de kans op genezing. Bovendien is vaker een borstsparende operatie mogelijk. Het onderzoek is er voor vrouwen van 50 tot en met 75 jaar, omdat bij deze groep vrouwen het risico op borstkanker het grootst is.

Eenmaal per twee jaar nodigt Bevolkingsonderzoek Zuid vrouwen tussen de 50 en 75 jaar uit voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Volgens de landelijke richtlijnen zijn dat in 2018 de vrouwen geboren in de jaren 1943 tot en met 1968. Vrouwen uit Susteren met de postcode 6114 JH worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd.

Het borstonderzoek vindt plaats in een verplaatsbaar onderzoekscentrum. Dit onderzoekscentrum staat sinds vrijdag op het parkeerterrein Raadhuisplein (Marktplein) in Susteren. Daar staat het tot eind juli. Daarna verhuist het onderzoekscentrum naar Nuth.

Ieder jaar wordt in Nederland bij ongeveer één op de acht vrouwen borstkanker vastgesteld. Daarmee is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De kans op genezing wordt met name bepaald door het stadium van de ziekte op het moment van ontdekking. Vroege ontdekking verhoogt de kans op genezing aanzienlijk en er is vaker een borstsparende operatie mogelijk.

Het borstonderzoek bestaat uit het maken van digitale röntgenfoto’s van de borsten. Speciaal opgeleide radiodiagnostisch laboranten voeren het onderzoek uit. Bevolkingsonderzoek Zuid werkt met moderne apparatuur. Daarom is de bestralingsbelasting minimaal. Binnen tien werkdagen volgt een schriftelijke uitslag van het onderzoek. Het onderzoek is gratis.

Tot nu toe was het bevolkingsonderzoek in Susteren succesvol. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Susteren 81.5 procent. Dit betekent dat er 1.915 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 55 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Voor vragen over het bevolkingsonderzoek borstkanker kunt u de informatielijn bellen. De informatielijn is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur via telefoonnummer 088 00 01 388. Voor meer informatie kunt u kijken op bevolkingsonderzoekzuid.nl.