Lokale Omroep Echt - Susteren

Bijzondere gasten in Cuypershuis tijdens Cuypersweekend

Zaterdag 9 en zondag 10 juni organiseert het Cuypershuis in Roermond het Cuypersweekend.

Foto: Cuypershuis Roermond

Naast activiteiten in en rondom het museumgebouw zijn er ook twee bijzondere gasten aanwezig. Zij vertellen over hun ‘binding’ met architect en ontwerper Pierre Cuypers.

Zaterdag 9 juni om 15.30 uur: Bert Jonker en Kasteel De Haar
Bert Jonker is zelfstandig restaurator en kleuronderzoeker van historische interieurs. Hij is vaak betrokken bij kleuronderzoeken aan toonaangevende monumenten, zoals schilderingen in de Bazel in Amsterdam en de oorspronkelijke kleurstelling van de keizerskroon op de Westertoren in Amsterdam.

Momenteel werkt hij aan de restauratie van enkele kamers in Kasteel de Haar in Haarzuilens. Daarvoor onderzoekt hij onder andere de muurschilderingen die Cuypers aanbracht in deze kamers. Een drietal toegepaste sjablonen vond hij terug in de museumcollectie van het Cuypershuis.

Als docent is hij werkzaam bij het Nationaal Restauratie Centrum in Amersfoort. Dit cursusinstituut voor de Monumentenzorg heeft als doel het bevorderen van kennis van restauratietechnieken, ambachten en monumentenzorg.

Zondag 10 juni om 15.00 uur: Cora Hollema over Thérèse Schwartze
Drs. Cora Hollema, socioloog, tentoonstellingsmaker en publicist, was onder andere werkzaam bij het Frans Halsmuseum, Museon, Universiteitsmuseum Agnietenkapel en Slot Zeist. Zij publiceerde een tweetal monografieën over de Amsterdamse kunstenares Thérèse Schwartze (1851-1918).

Als veelgevraagd portrettiste van de Nederlandse elite maakte Schwartze ook een portret van Pierre Cuypers. Deze langdurige bruikleen van het Rijksmuseum is te zien in de vaste presentatie van het Cuypershuis.

In 2015 publiceerde Hollema de eerste Engelstalige monografie genaamd ‘Thérèse Schwartze, Painting for a Living’. De Amerikaanse ‘roots’ van Schwartze vormden de aanleiding hiervoor. Hollema houdt de migrantenachtergrond van Schwartze voor een groot deel verantwoordelijk voor haar internationale succes.

Het Cuypershuis is zaterdag 9 en zondag 10 juni gratis toegankelijk en geopend van 11.00 tot 16.30 uur. Cuypershuis Roermond: Pierre Cuypersstraat 1, 6041 JE Roermond.