Lokale Omroep Echt - Susteren

Brandbrief: erken noodweer als nationale ramp

Premier Mark Rutte moet de gigantische schade door het noodweer in Limburg en Brabant alsnog erkennen als nationale ramp.

© René Puri
© René Puri

Dat staat in een brandbrief aan de minister-president, ondertekend door de beide commissarissen van de koning, de 2 provinciale landbouworganisaties LLTB en ZLTO en de 25 gemeenten in het getroffen gebied.

Staatssecretaris van Dam van Economische Zaken zegde wel hulp toe, maar wilde niet overgaan tot het uitroepen van een ramp. Provincies, gemeenten en boerenbonden vestigen hun hoop daarom nu op Mark Rutte.

In de brandbrief leggen ze uit hoe zeldzaam het extreme noodweer was, waardoor boeren niet konden afwegen of ze zich daartegen hadden moeten verzekeren.

De organisaties hebben in ieder geval al de steun van CDA-leider Sybrand Buma. Hij vindt namelijk dat de boeren die getroffen zijn door het noodweer financieel gesteund moeten worden. Volgens Buma is de schade zo groot dat zelfs hele goede bedrijven er onder door dreigen te gaan.

Het CDA stelt voor een bestaand noodfonds open te stellen. Buma, die donderdag en vrijdag op werkbezoek was in Limburg, snapt niets van de beslissing van staatssecretaris Van Dam. “In Duitsland, België en Frankrijk steunen ze hun boeren wel, zegt hij tegen L1.”