Lokale Omroep Echt - Susteren

Cao-overleg medewerkers Arriva mislukt, mogelijk acties

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de werknemers van de vervoersbedrijven Arriva en Keolis zijn op niets uitgelopen.

Foto: Arriva Nederland

In meerdere intensieve onderhandelingsrondes hebben de vakbonden naar eigen zeggen alles op alles gezet om tot een aanvaardbaar resultaat te komen, maar helaas is dat niet gelukt.

De loonruimte die werkgevers in het openbaar vervoer boden, willen ze niet bieden in het regionaal vervoer. Het verschil in beloning met machinisten bij NS is 10 procent.

Pieter Beuzenberg, eerste onderhandelaar FNV Streekvervoer: “FNV wil de kloof dichten tussen de beloning van machinisten op het regionale spoor en machinisten op het nationale spoor. Werkgevers willen wel een kleine toeslag geven, maar ze willen de verschillen niet blijvend overbruggen. Voor FNV is dat essentieel. We willen geen concurrentie op arbeidsvoorwaarden op het spoor in Nederland. Gelijk loon voor gelijk werk.”

Regionale spoorvervoerders creëren hun eigen probleem. Als machinisten even kunnen, stappen ze over op NS. Beuzenberg: “Op het regionale spoor staan treinen stil, omdat er geen personeel voorhanden is. Je zou denken dat de regionale vervoerders die uittocht naar NS willen indammen. Niks blijkt minder waar.”

Werkgevers hebben formeel geen eindbod op tafel gelegd, maar alleen een laatste stand van zaken geformuleerd. Hierop heeft FNV laten weten uitonderhandeld te zijn. De bond gaat zijn leden raadplegen. Acties zijn niet uitgesloten.