Lokale Omroep Echt - Susteren

Colombiaanse helikopterpiloot opgepakt voor mislukte bevrijdingspoging gevangenis Roermond

In Parijs is een 54-jarige Colombiaan aangehouden die volgens het Openbaar Ministerie (OM) de helikopter zou gaan besturen waarmee een Amsterdamse liquidatieverdachte uit de gevangenis van Roermond moest worden bevrijd.

Foto: LOES

De Colombiaan is inmiddels door de Franse autoriteiten overgeleverd aan Nederland. Maandag heeft de raadkamer van de rechtbank in Amsterdam de gevangenhouding voor negentig dagen bevolen. Eerder hield de politie in het onderzoek naar de verijdelde bevrijdingsactie vijf personen uit Amsterdam aan. Twee van hen zijn 19 jaar oud, de andere drie zijn 21, 24 en 26 jaar. De mannen worden ervan verdacht gepoogd te hebben een veroordeelde, met behulp van een helikopter, uit de gevangenis te bevrijden.

De eerste pro forma behandeling staat gepland op 3 januari 2018. De zaak zal dan nog niet inhoudelijk worden behandeld. De beperkende maatregelen die alle verdachten kregen opgelegd, zijn dinsdag door het OM opgeheven. Op 11 oktober wist de politie de uitbraak uit de gevangenis te voorkomen. Het was de bedoeling om Benaouf A. uit de gevangenis te bevrijden. Bij de actie heeft de politie geschoten. Daarbij kwam een 30-jarige Fransman om het leven. De Rijksrecherche heeft het schietincident in onderzoek. De politie is nog op zoek naar een aantal personen die betrokken zouden zijn bij de bevrijdingspoging.

Benaouf A. is een kopstuk in de Amsterdamse Mocro-oorlog. Hij zit een gevangenisstraf uit van 12 jaar voor het aansturen van de liquidatie op de Amsterdamse-Marokkaanse crimineel Najeb Bouhbouh. Dat was in oktober 2012 buiten bij een hotel in Antwerpen. Bouhbouh werd door A. waarschijnlijk verantwoordelijk gehouden voor de verdwijning van 225 kilo cocaïne in de haven van Antwerpen. Twee maanden later werd geprobeerd A. zelf te liquideren met automatische wapens. Dat mislukte, maar twee anderen overleefden het niet. Ook hier zou het zijn gegaan om een conflict over cocaïne. Deze schietpartij was het begin van de liquidatiegolf in de Amsterdamse onderwereld.