Lokale Omroep Echt - Susteren

Erfgoedfestival Over Grenzen van Limburg in de startblokken

Het programma van erfgoedfestival Over Grenzen van Limburg gaat letterlijk grenzen over. Ruim 20 deelnemers organiseren tussen 23 mei en 22 juli meer dan 50 activiteiten in Noord- en Midden-Limburg.

Foto: Erfgoedfestival

Liefhebbers van cultuur, erfgoed en geschiedenis kunnen twee maanden volop genieten van exposities, theatervoorstellingen, fiets- en wandelroutes, lezingen en excursies.

Er is een speciale fiets-knooppuntenroute uitgezet van circa 900 kilometer lang de grens van het oude Hertogdom Gelre waarvan 300 kilometer rond Noord- en Midden Limburg loopt, het vroegere Overkwartier.

Medio mei zijn de programmaboekjes en flyers over speciale programmaonderdelen gratis verkrijgbaar bij musea, bibliotheken en vvv’s. Kijk op erfgoedfestival.nl/agenda voor de actuele festivalagenda.

In de Munsterkerk in Roermond is van 23 mei tot en met 2 september een bijzondere tentoonstelling te zien over de geschiedenis van het hertogdom Gelre. Door middel van een film en een rijk geïllustreerde kaart wordt het verhaal verteld van het hertogdom Gelre en de positie van Roermond daarbinnen. Openingstijden: ma t/m vrij 14.00 – 17.00 uur, za 14.00 – 16.00 uur, zo 14.00 – 17.00 uur. Het Christoffelgilde is dan aanwezig voor toelichting, entree is gratis.

Limburg is een echte grensprovincie. Vroeger vormden Noord- en Midden Limburg samen met een stukje Duitsland het Overkwartier, met Roermond als hoofdstad. Het was een van de vier kwartieren van het hertogdom Gelre. Ook in de andere drie kwartieren van Gelre (Veluwe, Achterhoek en Rivierenland) zijn er deze zomer tal van grensactiviteiten te beleven. Daar gebeurt dat onder de titel Over Grenzen van Gelderland.