Lokale Omroep Echt - Susteren

Extreem noodweer niet bestempeld als nationale ramp

Het extreme noodweer in Limburg en Zuidoost-Brabant wordt niet betiteld als nationale ramp.

Staatssecretaris Martijn van Dam is niet van plan om de Wet Tegemoetkoming Schade in te zetten. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt hem in die beslissing. Wel wil de Tweede Kamer soepel omgaan met bestaande regelingen en het oplossen van problemen coördineren.

De beide commissarissen van de koning, de 2 provinciale landbouworganisaties LLTB en ZLTO en de 25 gemeenten in het getroffen gebied stuurden vorige week een brandbrief aan premier Mark Rutte om het noodweer te erkennen als nationale ramp.

MKB Limburg schat de schade door het noodweer op 50 miljoen euro. Dan gaat het bijvoorbeeld om daken die door de hagel zijn beschadigd. Transporteurs vervoeren minder groente en fruit omdat er weinig oogst is. Limburgse Midden- en kleinbedrijven kunnen sinds maandag de schade melden op de website van MKB Limburg.

Gedeputeerde Patrick van der Broeck (CDA) van de provincie Limburg verwacht dat de waterschade in Zuid-Nederland voor boeren en andere ondernemers kan oplopen tot een miljard euro. De helft daarvan is directe schade en de andere helft gevolgschade.


LEES OOK:

Brandbrief: erken noodweer als nationale ramp