Lokale Omroep Echt - Susteren

Gemeente wil harder optreden tegen burgers die niet komen opdagen bij afspraak

Gemiddeld 400 keer per maand komt er niemand opdagen bij een gemaakte afspraak bij de gemeente Echt-Susteren. Die bekijkt nu de mogelijkheden om straffen uit te delen.

Sinds 1 januari van dit jaar werkt de gemeente uitsluitend op afspraak. Dit in navolging van veel andere gemeenten, ziekenhuizen en overheidsinstanties. Naar nu blijkt komt echter bij ongeveer 25 procent van de afspraken niemand opdagen. “Wellicht is het gewenning bij burgers waardoor het nu nog vaak misgaat, wellicht is het een mentaliteitskwestie”, verklaart de gemeente het probleem aan de redactie van LOES.

Inwoners die een afspraak maken bij de gemeente, krijgen nu een bevestigingsmail met de waarschuwing dat men zich uiterlijk 24 uur voor de afspraak moet afmelden of de afspraak moet wijzigen (zoals op onderstaande afbeelding). Anders zouden er kosten in rekening gebracht kunnen worden. Maar de soep wordt niet zo heet gegeten als zij wordt opgediend, blijkt uit schriftelijke antwoorden van de gemeente op onze vragen. “We onderzoeken de mogelijkheden.” Een woordvoerder bevestigt dat er nog bij niemand kosten in rekening zijn gebracht. Toch wordt er ook nagedacht over hardere maatregelen. “Er wordt over gedacht om mensen die meerdere keren niet komen opdagen bij een volgende afspraak extra wachttijd op te leggen.”

Foto: Redactie LOES

De gemeente is niet van mening dat het ‘nieuwe’ systeem slecht gecommuniceerd is. “Dat het ‘werken op afspraak’ goed gecommuniceerd is, blijkt wel uit het grote aantal afspraken dat gemaakt wordt. Helaas maken de mensen ook afspraken, die ze vervolgens niet nakomen. Door dit thema onder de aandacht te brengen via de media hopen we dat mensen inzien dat men anderen benadeeld als ze hun afspraak niet nakomen.”