Lokale Omroep Echt - Susteren

Hoe grootste partij Lijst Samenwerking buiten de coalitie viel

Vrijdag werd duidelijk dat Lijst Samenwerking, de grootste partij bij de gemeenteraadsverkiezingen, niet in de coalitie terecht dreigt te komen. Een korte reconstructie.

Foto: Gemeente Echt-Susteren

Woensdag 21 maart lijkt er niets aan de hand voor Lijst Samenwerking. Net als in 2014 haalt het de meeste stemmen (29,3 procent) binnen bij de gemeenteraadsverkiezingen. De vreugde is groot en de partij is aan zet om een coalitie te vormen.

Het stelt partijgenoot Henk Maessen aan als informateur. Doorgaan met de huidige coalitie van Lijst Samenwerking, CDA (26,2 procent) en PNES (21 procent) ligt het meest voor de hand. Maar afgelopen vrijdag blijkt niets minder waar te zijn dan dat. Hoe kon het zover komen?

PNES is weliswaar tevreden over het gevoerde beleid, maar wil niet verder met Lijst Samenwerking omdat het vertrouwen is verdwenen. “Twee jaar geleden heeft Lijst Samenwerking achter onze rug om gesprekken gevoerd met oppositiepartij DES om ons uit de coalitie te krijgen. Het CDA heeft ons dat bevestigd. We hebben er toen niets van gezegd om de coalitie niet te schaden, maar we willen nu niet met ze verder”, vertelt Peter Ruijten (lijsttrekker PNES) aan De Limburger. Lijst Samenwerking zou bang zijn geweest dat PNES zou uitgroeien tot de grootste lokale partij.

Peter Pustjens (CDA) zei vrijdag tijdens een speciale vergadering van de formateur dat de samenwerking met Lijst Samenwerking goed was, maar met PNES ‘supergoed’. “We gaan dan ook niet in een coalitie zonder PNES”, klonk het.

Lijsttrekker Jac Dijcks van Lijst Samenwerking (7 zetels) vermoedt dat dit plan al van tevoren was bedacht door CDA (6 zetels), PNES (5 zetels) en DES (3 zetels). De drie partijen in ‘pole position’ ontkennen dat. Bij 1Limburg verklaart voorzitter Henk Maessen (Lijst Samenwerking) de reden voor het uitsluiten van zijn partij als ‘futiliteiten en geklets van mensen in de wandelgangen’.

Peter Pustjens zal de beoogde coalitie de komende weken als formateur vorm gaan geven.


LEES OOK:

Lijst Samenwerking niet in coalitie?