Lokale Omroep Echt - Susteren

Huisdiersticker binnenkort ook in Nederland?

Een sticker op een raam aan de voorgevel, zodat arriverende hulpdiensten meteen zien dat er huisdieren aanwezig zijn in de woning. Is dat Belgische project ook iets voor ons land?

Foto: Katinka Muyres

Gemeenten en de brandweer in de Belgische grensregio slaan de handen in elkaar voor de lancering van een huisdiersticker. Bij noodgevallen ben je niet altijd thuis of in de mogelijkheid om de brandweer te vertellen over huisdieren in je woning.

Als de brandweer arriveert voor bijvoorbeeld brand, CO-vergiftiging of wateroverlast, hebben zij aanvankelijk geen weet van mogelijke huisdieren. Daar brengt deze ‘huisdiersticker’ voortaan verandering in.

Eigenaars van huisdieren kunnen op de sticker aangeven welke dieren ze bezitten en zelfs hoeveel. Gekleefd op een raam aan de voorgevel, goed in het zicht, ziet de brandweer in één oogopslag of er (mogelijk) dieren aanwezig zijn. De sticker is weersbestendig en heeft een duurzame UV-lak.

In Nederland zijn gemeenten voorlopig nog niet bezig met een dergelijk project. Wel heeft een bedrijf een sticker gemaakt die de hulpdiensten laat weten dat er huisdieren aanwezig zijn in een gebouw. Het bedrijf heeft inmiddels contact gezocht met de brandweer in West-Brabant om de stickers te promoten.