Lokale Omroep Echt - Susteren

Informatieavond over laatste levensfase en persoonlijk afscheid in Buchten

De Yarden vereniging Limburg organiseert dinsdag 17 april in Afscheidshuis ‘de Hoeskamer’ aan de Dorpstraat 53 in Buchten een informatieavond over de laatste levensfase en persoonlijk afscheid.

Foto: MortenGraae

De tradities en wettelijke aspecten rondom een afscheid veranderen snel. Vroeger was het de gewoonte dat nabestaanden kozen voor een begrafenis. Iedereen droeg zwarte kleding en de dienst werd in de kerk gehouden. Ook de wijze waarop de juridische aspecten rondom afscheid werden geregeld was redelijk standaard.

Tegenwoordig zijn er veel andere mogelijkheden. Meer mensen zoeken naar manieren om het afscheid van een overleden dierbare persoonlijker te maken. Daarnaast is er meer mogelijk om de juridische aspecten rondom de laatste levensfase en het levenseinde vooraf te regelen en vast te leggen. Hierover gaat de informatieavond van de Yarden vereniging Limburg. De titel van deze avond is ‘zo zou ik het willen’.

Mevrouw Mr. C.T.P  Van Wersch, notaris bij het Notariaat Born zal deze avond meer vertellen over het levenstestament en wilsbeschikkingen. Een levenstestament gaat niet over wat er moet gebeuren met de bezittingen als iemand komt te overlijden. In een levenstestament staan de wensen voor de situatie waarin iemand door bijvoorbeeld ziekte of ongeval niet meer in staat is om zaken zelf te regelen. De notaris zal toelichten op welke manier deze wensen vastgelegd kunnen worden. Uiteraard zal zij ook vragen over het thema beantwoorden.

Ingrid Golsteijn, begeleider bij afscheid, zal die avond ingaan op de ontwikkelingen rondom het afscheid. Steeds vaker kiezen nabestaanden voor een uitvaart buiten de kerk of het crematorium. Een afscheid kan buiten in de natuur of thuis plaatsvinden. Maar denk ook eens aan de  horecagelegenheid in de buurt, de kantine van de lokale vereniging of het sfeervolle theater. Nabestaanden willen tegenwoordig ook meer zelf doen. Maar wat kan en wat kan niet? En hoe zorg je dat een niet religieus afscheid toch betekenisvol is ? U krijgt de antwoorden op deze informatieavond.

Die avond is ook alle tijd en gelegenheid om kennis te maken met het Afscheidshuis als uitvaartcentrum. Al uw vragen over een afscheid mag u natuurlijk stellen. De toegang is gratis. Aanmelden is mogelijk via de website van Yarden Vereniging Limburg of via ingrid.golsteijn@yarden.nl.