Lokale Omroep Echt - Susteren

Markante in Echt opgegroeide pater Paul Janssen overleden

Donderdag 20 april is op Java de Limburgse pater prof. dr. Paul Janssen C.M. overleden. De in Venlo geboren en in Echt opgegroeide Lazarist werd 95 jaar.

Foto: Stichting Soza

Bijna 70 jaar lang zette hij zich in voor de allerarmsten in Indonesië. Hij was oprichter van het Pastoraal Instituut van Indonesië (IPI) en de Bhakti Luhur Foundation, een rehabilitatieproject voor de opvang van duizenden gehandicapte kinderen, alsmede van de ALMA, een congregatie voor religieuze zusters.

Onder zeer grote belangstelling werd pater Janssen op 24 april in Malang (Java) begraven. Daarbij werd hem als dank voor zijn werk ook eer bewezen door de Indonesische regering. Op 21 mei is er een herdenkingsdienst voor pater Janssen in Panningen.

Prof. Dr. Paulus Hendrikus Janssen werd op 29 januari 1922 in Venlo geboren. Op 20 september 1940 trad hij toe tot de paters Lazaristen in Panningen. Hier ontving hij op 13 juli 1947 de priesterwijding, waarna hij als missionaris uitgezonden werd naar China. Halsoverkop moest hij het land enkele maanden later weer verlaten om niet het slachtoffer te worden van de Culturele Revolutie die daar toen onder leiding van de communistische leider Mao Zedong plaatsvond.

Hij vertrok naar de Filipijnen, waar hij theologie, sociologie en psychologie studeerde en in 1951 promoveerde tot doctor. Vervolgens werd hij naar Java (Indonesië) gestuurd. Op het platteland aldaar maakte hij kennis met de verwaarloosde gehandicapten, voor wie, zo constateerde hij, in Indonesië niets werd gedaan. Hij verzamelde de meest ernstige gevallen uit zijn regio en regelde een onderkomen voor hen.

Na 7 jaar werd hij aangesteld als rector sociale wetenschappen op een universiteit in Oost-Java. In de buurt van zijn nieuwe woonplaats vond hij een leegstaand huis, waarheen hij 50 kinderen liet overkomen, om zo zijn nieuwe baan te kunnen invullen, zonder de zorg voor de gehandicapten in de steek te moeten laten. Daarnaast richtte hij verschillende basisscholen op en een lerarenopleiding, die tegenwoordig bekend staat als de Widya Mandala Katholieke Universiteit en gevestigd is in Madiun.

Enthousiaste lokale vrijwilligers richtten in 1959 samen met pater Janssen de stichting Bhakti Luhur (vertaald: ‘toegewijde dienst’) op. Sindsdien breidde deze stichting zich steeds verder uit. Momenteel worden meer dan 2 000 arme en gehandicapte kinderen en volwassen in meer dan 100 huizen (wisma’s) verzorgd.

Tevens heeft pater Janssen ook het project van CBR (Community Based Rehabilitation) opgezet waarmee arme en gehandicapte kinderen hun ouders en de gemeenschap waarin ze leven in hun thuissituatie geholpen worden door sociaal werkers van Bhakti Luhur. Tegenwoordig is er ook aandacht voor opvang van ouderen.

Alle medewerkers (afkomstig uit de hele Indonesische archipel) in de wisma’s en de rehabilitatiecentra zijn en worden bij Bhakti Luhur zelf opgeleid. In de voorbije jaren was er onder meer een uitwisselingsproject met hulpverleners van de Pepijnklinieken (tegenwoordig stichting Pergamijn) in Pey-Echt.

Bhakti Luhur staat bekend als een succesvol en effectief hulpproject in Indonesië, met name omdat het inmiddels voor het grootste deel gedragen wordt door de lokale Indonesische gemeenschappen en steeds minder door westerse hulporganisaties. In 2006 werd pater Paul Janssen door de president van Indonesië onderscheiden voor zijn vele werk.

Na zijn overlijden riep Indonesië hem uit tot humanitair held. Als eerbewijs hiervoor was bij zijn uitvaart op maandag 24 april jongstleden op het terrein van Bhakti Luhur in Malang de kist bedekt met de Indonesische vlag en werd deze begeleid door een militaire erewacht.

Op de route van de kapel naar zijn laatste rustplaats was een baldakijn aangebracht en stonden honderden (oud-)bewoners en hulpverleners langs de weg om hem de laatste eer te bewijzen. Zusters van de door hem opgerichte congregatie begeleidden de kist. De uitvaart werd geleid door de bisschop van Surabaya.

Pater Janssen was telg uit een gezin van 7 kinderen, van wie alleen een zus in Reuver nog in leven is. Ter nagedachtenis aan hem in Nederland wordt op zondag 21 mei om 11.00 uur een herdenkingsdienst gehouden in de kapel van het Missiehuis van de paters Lazaristen aan de Kerkstraat 8 in Panningen.

Het is de door pater Janssen zelf mee-opgerichte stichting Soza in Echt die voor de financiële ondersteuning vanuit Nederland zorgt. Wie wil doneren of meer wilt weten over deze stichting en het werk van pater Janssen kan kijken op soza.org.