Lokale Omroep Echt - Susteren

Moeder & Kind Centrum Laurentius Ziekenhuis ontvangt opnieuw certificaat Borstvoeding

Voor veel aanstaande moeders is het een vraag die hen behoorlijk bezig kan houden. Ga ik mijn baby borstvoeding geven of toch maar niet? Als het aan het Moeder & Kind Centrum (MKC) van Laurentius ligt, valt die keuze positief uit voor borstvoeding.

Ze hebben deze maand voor de derde keer het WHO/UNICEF Zorg voor Borstvoeding Certificaat behaald. De Stichting Zorg voor Borstvoeding (vanaf nu: Baby Friendly Nederland) moedigt instellingen aan een voedingsbeleid te maken dat borstvoeding beschermt en ondersteunt. Dit in het kader van het Internationale Baby Friendly Hospital Initiative (BFHI).

Om het certificaat te verkrijgen beoordeelt de Stichting of de begeleiding bij borstvoeding een voldoende hoge kwaliteit heeft aan de hand van De Tien Vuistregels (in de toekomst De Vijf Standaarden) die de WHO en Unicef samen hebben opgesteld. Hiermee is de lat hoger gelegd dan voorgaande jaren.

Foto: Laurentius Ziekenhuis

Lactatiekundigen IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) Miriam Heijkers en Gioia van de Ven hebben specifieke kennis over borstvoeding en geven gericht advies en tips aan zwangeren en moeders in het MKC van Laurentius. Alle medewerkers worden jaarlijks geschoold aan de hand van De Vijf Standaarden en nieuwe onderwerpen op het gebied van borstvoeding. Verschillende artsen en andere disciplines verlenen hun medewerking tijdens deze scholingen.

Miriam en Gioia: “Optimale begeleiding bij het geven van borstvoeding vinden we erg belangrijk. Alle gynaecologen, kinderartsen en medewerkers van ons MKC geven eenduidige adviezen aan de patiënten, waardoor ze zo goed mogelijk begeleid worden. Een optimale zorg voor borstvoeding past in onze visie. Daarom vinden we het ook belangrijk aan de kwaliteitseisen voor het certificaat te voldoen. We behalen dit certificaat nu voor de derde keer. Bij deze certificering is er veel aandacht besteed aan de ervaringen van onze patiënten. Twaalf kraamvrouwen, zes moeders met zieke zuigelingen en vier zwangeren die bij ons onder controle waren, zijn geïnterviewd of zij de juiste voorlichting en ondersteuning hebben gehad volgens De Vijf Standaarden (voorheen de Tien Vuistregels). We zijn erg trots dat we het certificaat opnieuw hebben gekregen.”