Lokale Omroep Echt - Susteren

Ouders Limburg stimuleren buitenspelen

Bijna 70 % van de ouders in Nederland stimuleren hun kinderen om meer buiten te spelen.
Dit doen ze door steeds vaker een limiet op het gebruik van de televisie, smartphone of tablet te leggen, samen buiten te gaan spelen of hun kind gewoon de deur uit te sturen.

Zo’n 42 % van de Limburgse kinderen gaat volgens hun ouders voldoende vanuit zichzelf naar buiten toe, dit ligt ver boven het landelijke gemiddelde van 30 %.
Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 1000 ouders in opdracht van Jantje Beton.

In de zomer gaan Limburgse ouders het liefst mee naar buiten; 54 procent gaat dan regelmatig tot bijna elke dag mee. De eigen tuin is voor 37 procent van de ouders de meest favoriete plek om samen te spelen, 10 procent geeft de voorkeur aan de speeltuin of de straat. Buitenspelen met kinderen is in heel Nederland populair. Je krijgt er ook veel voor terug, vinden veel ouders uit het hele land. Van een grote glimlach (61 procent) tot een stuk positiviteit (55 procent), een fijne sfeer (54 procent) en veel energie (45 procent). Ook ervaart 55 procent van de ouders een ontspannen gevoel tijdens het buitenspelen.

In Limburg vinden ouders het wel degelijk belangrijk dat hun kinderen niet op de bank blijven zitten. Zo stuurt 32 procent van de ouders hun zoon of dochter wel eens naar buiten toe (tegenover een landelijk gemiddelde van 40 procent) om daar te voetballen, naar de speeltuin te gaan of op straat met andere kinderen uit de buurt te spelen. Daarnaast is het gebruik van de televisie, een tablet of smartphone in veel huishoudens onderwerp van discussie. Ruim 40 procent van de ondervraagde ouders uit de provincie legt dit deels aan banden, onder meer door grenzen te stellen aan de tijd die een kind op de telefoon of tablet mag besteden. Ouders spelen ook weleens samen met hun kind op een mobiele telefoon (44 procent). Bijna de helft geeft aan zijn of haar kind bewust met een mobiele telefoon om te laten gaan om ze voor te bereiden op de digitale wereld (43 procent).