Lokale Omroep Echt - Susteren

Parool: Hoofdverdachte verijdelde helikopterontsnapping Roermond opgepakt

In Amsterdam is de hoofdverdachte opgepakt rond de verijdelde helikopterontsnapping uit de gevangenis in Roermond.

Foto: LOES

Het gaat om de 22-jarige Rachid el M., die de bevrijdingsactie samen met Houssain el M. zou hebben gecoördineerd. Hij werd woensdagochtend van zijn bed gelicht. Het arrestatieteam explosieven gebruikt om de woning binnen te komen. Hij hield zich schuil bij zijn broer, meldt Het Parool.

Op 11 oktober wist de politie de uitbraak uit de gevangenis te voorkomen. Het was de bedoeling om topcrimineel Benaouf A. met een gekaapte helikopter uit de gevangenis te bevrijden. Eerder werden al zeven verdachten aangehouden: zes Amsterdammers tussen 19 en 26 jaar en een 54-jarige helikopterpiloot uit Colombia. Een 30-jarige Fransman werd tijdens een achtervolging in Oud-Roosteren door agenten doodgeschoten.

Benaouf A. is een kopstuk in de Amsterdamse Mocro-oorlog. Hij zit een gevangenisstraf uit van 12 jaar voor het aansturen van de liquidatie op de Amsterdamse-Marokkaanse crimineel Najeb Bouhbouh. Dat was in oktober 2012 buiten bij een hotel in Antwerpen. Bouhbouh werd door A. waarschijnlijk verantwoordelijk gehouden voor de verdwijning van 225 kilo cocaïne in de haven van Antwerpen.

Twee maanden later werd geprobeerd A. zelf te liquideren met automatische wapens. Dat mislukte, maar twee anderen overleefden het niet. Ook hier zou het zijn gegaan om een conflict over cocaïne. Deze schietpartij was het begin van de liquidatiegolf in de Amsterdamse onderwereld.