Lokale Omroep Echt - Susteren

Politie en reddingshondenteams van burgers zoeken samen naar vermisten

De Stichting Inzet reddingshond Nederland en de politie gaan meer samenwerken bij zoekacties met reddingshonden naar vermisten. Reddingshondenteams van burgers kunnen voortaan, onder aansturing van de politie, meezoeken.

Foto: Politie.nl

De samenwerking moet de kans vergroten om een vermiste levend terug te vinden. Als de politie bij een zoekactie naar een vermiste persoon extra hulp kan gebruiken, neemt de politie contact op met de Stichting Inzet reddingshond Nederland (SIN).

De SIN coördineert de inzet van burger-reddingshondenteams en zorgt ervoor dat er gekwalificeerde reddingshondenteams beschikbaar zijn. In de regeling zijn afspraken gemaakt over kwaliteitseisen en -borging. Ook gaan de politie en de burgerteams voortaan 2 keer per jaar samen oefenen, zodat ze getraind zijn op de samenwerking.

Honden zijn krachtig en wendbaar waardoor ze goed kunnen zoeken naar vermiste personen. Wanneer elke seconde telt, worden honden ingezet om overlevenden te lokaliseren, omdat zij een groot gebied snel kunnen doorzoeken. Bij de politie heeft de afdeling Speur- en Specialistische Dieren van de Landelijke Eenheid speciaal getrainde reddingshonden.

De SIN is een non-profit organisatie die in 1992 op verzoek van het Ministerie van Binnenlandse Zaken is opgericht, als een voor Nederland overkoepelende organisatie voor de inzet van reddingshonden. Ook de SIN heeft gespecialiseerde reddingshondenteams voor het zoeken naar vermisten.

Daarnaast zijn in Nederland diverse reddingshondenorganisaties actief. Alle burger-reddingshondenteams die zich aanmelden via de SIN en voldoen aan de kwaliteitseisen kunnen straks met de politie meezoeken bij een vermissing.