Lokale Omroep Echt - Susteren

ProRail na dodelijk ongeluk in Echt: ‘niet stunten bij overwegen’

“Als je leven je lief is, wacht gewoon bij een overweg als deze gesloten is!” Met die boodschap reageert ProRail op het ongeluk waarbij woensdag een 20-jarige man om het leven kwam in Echt.

Foto: Politie Echt

De jongeman stak op de fiets  de bewaakte spoorwegovergang over nadat een trein was gepasseerd. Daarbij zag hij een trein uit de andere richting over het hoofd. De slagbomen waren op dat moment gesloten.

“Denk nou niet dat jij wel veilig kan oversteken als de bomen dicht zijn of de rode lichten nog niet gedoofd zijn. Het is levensgevaarlijk. Woensdagochtend verongelukte een jongen van 20 in het Limburgse Echt toen hij slalommend tussen langs de dichte overwegbomen doorfietste en hij door een voorbijrazende trein werd gegrepen. Op 6 januari kwam een fietser om het leven in Den Helder. Ook hij probeerde langs de gesloten spoorwegbomen te fietsen”, schrijft ProRail in een statement op haar website.

In de eerste weken van 2018 vonden er al 11 ongevallen plaats op overwegen.  Hierbij vielen 2 dodelijke slachtoffers te betreuren en 9 gewonden. Ter vergelijking; vorig jaar telde 30 ongevallen waarbij 5 dodelijke slachtoffers vielen. In 2016 gebeurden 27 ongevallen waarbij 4 doden te betreuren vielen en 28 mensen gewond raakten.

Risicovol gedrag op overwegen is wettelijk verboden. De boete hiervoor kan oplopen tot 220 euro. Deze regels zijn er voor ieders eigen veiligheid, maar ook om de gevolgen van risicovol gedrag te voorkomen. Want ook iedere bijna-aanrijding leidt tot vertraging van het trein-, en vaak ook het wegverkeer. En daarnaast tot grote schrik bij de machinist en overige weggebruikers. In 2017 heeft ProRail een recordaantal boetes uitgeschreven: 1089 mensen werden op de bon geslingerd voor gevaarlijk gedrag op en rond het spoor. In 2016 waren dit er 517.

ProRail wil het aantal ongevallen op overwegen verder terugdringen door ze veiliger te maken en zelfs op te heffen. Waar het kan, worden ze vervangen door een tunnel of een brug.


LEES MEER:

20-jarige fietser overleden bij aanrijding met trein in Echt