Lokale Omroep Echt - Susteren

Riolering in Nieuwstadt wordt gereinigd

Vanaf maandag 4 juni wordt de riolering in de straten van Nieuwstadt geïnspecteerd en gereinigd.

Foto: Gemeente Echt-Susteren

De straten die vallen binnen de herinrichting worden niet meegenomen. De rioolinspectie wordt uitgevoerd in het kader van een periodiek onderzoek naar de kwaliteit van de riolering.

Om een goed beeld te krijgen van de toestand van de riolering, worden de rioolbuizen eerst gereinigd door middel van een speciaal rioolreinigingsvoertuig. Daarna kan de inspectie worden uitgevoerd. Het inspecteren van de riolering gebeurt met een zelfrijdende robotcamera die filmopnames van de binnenkant van de rioolbuis maakt.

De filmopnames worden door Team Beheer Openbare Ruimte van de gemeente Echt-Susteren beoordeeld. Aan de hand van die beoordeling wordt besloten of er onderhoudsmaatregelen genomen moeten worden.

Tijdens het reinigen kan overlast ontstaan. Er is een kleine kans dat er door de luchtdruk water opspat of stank ontstaat vanuit uw toiletpot, schrobputjes, spoelbakken en andere afvoeren. Om deze eventuele overlast te beperken, raadt de gemeente Echt-Susteren u aan om gedurende de reinigingsperiode de openingen af te dichten met de bijbehorende stop, of er een doekje of dweil over te leggen en de deksel van uw toilet naar beneden te doen en deze te verzwaren met bijvoorbeeld een emmer water.

Als er stank ontstaat, komt dit doordat het water uit het waterslot is gezogen, waardoor de stankafsluiting niet meer werkt. Door het toilet en de afvoeren met water door te spoelen is dit probleem te verhelpen. Vergeet de afvoer van de wasmachine en verwarmingsketel niet.

Tijdens de werkzaamheden kunnen de straat of meerdere straten kortstondig (gedeeltelijk) geblokkeerd zijn voor het verkeer. Planning technisch kan op voorhand niet exact gezegd worden wanneer in uw straat de werkzaamheden worden uitgevoerd. Dit is bijvoorbeeld afhankelijk van mogelijke neerslag, verkeerssituaties of onvoorziene zaken in de riolering. Aan de hand van bewonersbrieven wordt u hiervan op de hoogte gesteld.

Het is mogelijk dat er een put ligt op uw grondgebied c.q. eigendom en dat deze vrij- gegraven moet worden. De gemeente wil dan, in nader overleg met de perceel-eigenaar, deze put opgraven en nadat de werkzaamheden zijn uitgevoerd, deze weer dichten. Bomen en/of struiken worden uiterst zorgvuldig behandeld en eveneens weer teruggezet.