Lokale Omroep Echt - Susteren

Schutterij St. Sebastianus Susteren koopt nieuwe buks

Schutterij St. Sebastianus uit Susteren is druk doende om een nieuwe schuttersbuks aan te schaffen. Vorig jaar is gebleken, na diverse kleine reparaties, dat de buks onherstelbare schade had opgelopen.

Foto: Redactie LOES

“We waren ons al langer aan het afvragen waarom de schietresultaten de laatste tijd achteruit gingen. De buks die stamt uit 1991 en is gefabriceerd door fa. Vangompel in Niel bij As is defect”, schrijft de schutterij.

Voor degene die niet weten hoe een schuttersbuks wordt getest: De buks wordt in een bok vast gezet. Hiermee wordt dus de factor mens uitgeschakeld. Nu worden er een 5 tal kogels geschoten op een kaart.

Het gat dat hierdoor ontstaat dient dusdanig te zijn dat de huls van de kogels erin past. Zonder dat deze eruit valt. Wordt het gat groter dan is er sprake van spreiding en hierdoor is de kans op missen dus groter geworden.

De buks is zoals gezegd 26 jaren oud. Voor de hoeveelheid kogels die de kleine schutterij ermee heeft geschoten, zou de buks nog niet afgeschreven dienen te zijn. Maar helaas. De schutterij heeft de nieuwe buks besteld bij fa Hendrix in Lottum. Het is de bedoeling dat deze voor het nieuwe schuttersseizoen geleverd wordt. De komende tijd wordt er hard gewerkt aan de aanschaf van dit nieuwe geweer.