Lokale Omroep Echt - Susteren

Stichting O.L. Vrouw van Schilberg tevreden met gerestaureerd kruis voor Kapel

Na maandenlang minutieus precisiewerk van de heer Frans Augustin hangt er nu weer een perfect opgeknapt en keurig gepolychromeerd kruis op de oude plek.

Foto: Frans Augustin

Het kruis aan de achterzijde van de kapel van Schilberg zag er verweerd en donkerbruin uit, waardoor het corpus van Christus nauwelijks meer opviel. Op initiatief van de Stichting O.L. Vrouw van Schilberg heeft het een grondige opknapbeurt gekregen.

Na maandenlang minutieus precisiewerk van de heer Frans Augustin hangt het nu perfect opgeknapt en keurig gepolychromeerd terug op de oude plek. Zonder twijfel een verfraaiing van de prachtige kapel. “Alle lof voor de heer Augustin die een waar meesterwerk heeft geleverd”, vermeld de Stichting O.L. Vrouw van Schilberg.

Frans Augustin geeft een korte beschrijving van het kruis en enige interessante achtergrondinformatie:
Het polychromeren van het corpus is gebaseerd op de gebeurtenissen van Jezus op weg van het gerechtshof van Pilatus tot aan de voet van de Calvarieberg. Tijdens deze kruistocht is Jezus zevenmaal gevallen op de stoffige weg en het pad ernaartoe.

Men mag nu veronderstellen dat zijn vochtige bezweten lichaam en haren er grijs en gelig uitzagen door het opgewaaide stof. Deze grijze en gelige kleuren zijn dan ook door mij op het lichaam en in de haren ingekleurd. Volgens de legende heeft Veronica bij de vierde val het gelaat van Jezus van bloed en zweet gereinigd. Gezien de hectiek zal dit ongetwijfeld niet zorgvuldig zijn uitgevoerd. Zo zal er bloed op het gezicht en in de haren van Jezus achtergebleven zijn. Dit is te zien op het kruisbeeld.

De gelovigen kunnen na het bezoek aan het kruis de kruistocht van Jezus herbeleven door biddend de zeven voetvallen te volgen, die bij de kapel zijn opgesteld. Het kruisbeeld zal op 31 maart om 15.00 uur plechtig worden ingezegend door Pastoor R. Kanke.