Lokale Omroep Echt - Susteren

Twee verdachten bevrijdingspoging gevangenis Roermond blijven vastzitten

Twee verdachten van de verijdelde bevrijdingspoging van topcrimineel Benaouf A. uit de gevangenis van Roermond blijven vastzitten.

Foto: LOES

Het gaat de Colombiaan Alvaro G.B. (54) en Abdellatif N. (24). De Amsterdamse rechtbank zag geen aanleiding hun voorlopige hechtenis op te heffen. G.B. zou de helikopter besturen die Benaouf A. zou bevrijden uit de gevangenis van Roermond. Maar de Colombiaan ontkent. Hij zou volgens zijn advocaat Henk Koopman nooit hebben leren vliegen in het type helikopter dat zou worden gebruikt. Volgens de raadsman zou het verhoor van zijn cliënt deels in de nachtelijke uren hebben plaatsgevonden zonder dat er rechtsbijstand aanwezig was.

De officier van justitie erkent dat bij een deel van de verhoren een advocaat ontbrak, maar dat alle verhoren zijn opgenomen en dat bij het belangrijkste deel van de verhoren wel degelijk rechtsbijstand aanwezig was. G.B. heeft als enige verdachte een uitgebreide verklaring afgelegd, ook over zijn medeverdachten. De andere verdachte, Abdellatif N., was niet in de rechtszaal. Hij had zijn teen gebroken, was daarna met gipsvoet en al van de trap gevallen en voelde zich niet goed, aldus zijn raadsvrouw.

Op 11 oktober wist de politie de uitbraak uit de gevangenis te voorkomen. In totaal heeft de politie zeven verdachten aangehouden: zes Amsterdammers tussen 19 en 26 jaar en een 54-jarige helikopterpiloot uit Colombia. Een 30-jarige Fransman is tijdens een achtervolging in Oud-Roosteren door agenten doodgeschoten. Benaouf A. is een kopstuk in de Amsterdamse Mocro-oorlog. Hij zit een gevangenisstraf uit van 12 jaar voor het aansturen van de liquidatie op de Amsterdamse-Marokkaanse crimineel Najeb Bouhbouh. Dat was in oktober 2012 buiten bij een hotel in Antwerpen. Bouhbouh werd door A. waarschijnlijk verantwoordelijk gehouden voor de verdwijning van 225 kilo cocaïne in de haven van Antwerpen.

Twee maanden later werd geprobeerd A. zelf te liquideren met automatische wapens. Dat mislukte, maar twee anderen overleefden het niet. Ook hier zou het zijn gegaan om een conflict over cocaïne. Deze schietpartij was het begin van de liquidatiegolf in de Amsterdamse onderwereld.