Lokale Omroep Echt - Susteren

Verrassende creaties bij zomerexpositie in D’n Horstgraaf

In het Auxiliatrixpark in Venlo is een nieuwe tentoonstelling te zien. In locatie D’n Horstgraaf vrolijken elk seizoen lokale en regionale kunstenaars de gangen op met hun verrassende creaties. Deze keer zijn dat Gerard Staals en zijn zoon Lucien (schilderijen) en Leo van Lith (beelden).

Foto: De Zorggroep Venlo

Een unieke tentoonstelling. Vader en zoon Staals. Te zien zijn bijna 60 werken van de afgelopen 10 jaar. Een overzichtstentoonstelling dus. Het merendeel van de schilderijen komen van het palet van vader Gerard (Budel, 1946).

Aanvankelijk schilderde hij vooral figuratief, de laatste 10 jaar ook abstract, in zowel acryl als olieverf. Gerard: “Ik heb een voorkeur voor expressieve kleuren en ben geïntrigeerd door bewegingen en ritme. In het schilderen krijgt mijn fantasie op een heel persoonlijke wijze vorm, en creëer ik een eigen universum. Fantasie en universum: onuitputtelijke bronnen van inspiratie.”

Lucien Staals (Grubbenvorst, 1987) schildert weliswaar nog niet zo lang als zijn vader, maar verdiende zijn sporen al vroeg. Zijn vader nam hem al op 10-jarige leeftijd mee naar de schilderlessen van Toon van de Ven in Broekhuizen.

Lucien: “Ik kreeg er plezier in. En keek de kunst af van de volwassenen rondom mij. Sinds 2008 ben ik serieuzer met schilderen begonnen. Mijn werk is te lokaliseren op de grens van realisme en abstractie. Mijn inspiratie haal ik uit de natuur, reizen en muziek. Ik maak gebruik van verschillende technieken en structuren. Van acrylverf tot gedroogd zeewier. En van dripping tot paletmes.”

Leo van Lith is geboren in het Brabantse Middelrode en woont sinds 1972 in Nederweert. Hij werkt met diverse soorten steen, zoals marmer, arduin, serpentijn en het hardere verdiet.

Leo: “Ik maak ook beelden in brons, al dan niet gecombineerd met materialen als hout en rvs. Ik onderzoek het spanningsveld in het materiaal. Dat uit zich in herkenbare abstracties, met een uitgekiende balans en harmonie. Mijn bronzen beeldjes geef ik graag een komisch tintje. Naast beeldhouwen hou ik me ook bezig met technieken als edelsmeden en brons-gieten. Mijn directe leefomgeving is een onuitputtelijke bron van inspiratie.”

De zomerexpositie is nog tot 3 september 2018 te bezichtigen van 09.00 tot 18.00 uur. De toegang is gratis.