Lokale Omroep Echt - Susteren

Volgende week maandag en dinsdag geen bussen en treinen in Echt-Susteren

Maandag 30 april en dinsdag 1 mei gaan alle regionale vervoerders staken, waaronder Arriva in Limburg.

Foto: Arriva Nederland

Streekbussen en regionale treinen, onder andere in Echt-Susteren, rijden die dagen niet. De werkgevers hadden tot dinsdag de tijd om aan de eisen van vakbond FNV en de buschauffeurs tegemoet te komen.

Chauffeurs en machinisten in het streekvervoer willen keiharde afspraken over het verminderen van werkdruk. Werkgevers weigeren dat volgens de FNV. Ook passagiers lijden dagelijks onder de hoge werkdruk. Zij hebben te maken met vertragingen door te krappe rijtijden en missen daardoor hun aansluiting.

Jack d’Hooghe, buschauffeur en lid van de FNV-onderhandelingsdelegatie: “We vertrouwen de werkgevers niet. Ze luisteren al jaren niet naar onze signalen. Aan de onderhandelingstafel spelen ze mooi weer, maar op de werkvloer roepen de managers ijskoud dat er toch niks gaat veranderen aan de werkdruk. Dus we willen keiharde afspraken in de cao, zwart op wit, anders blijven ze ons uitknijpen.”

Paula Verhoef, onderhandelaar FNV Streekvervoer: “Staken is voor niemand leuk. We willen de reizigers niet treffen, maar de nood in het streekvervoer is letterlijk en figuurlijk heel hoog en het wantrouwen zit diep. De verantwoordelijkheid voor de staking ligt helemaal bij de werkgevers. Als zij bereid zijn concrete afspraken te maken, gaan de plannen zó van de busbaan.”

Dinsdag 1 mei trekken de stakers uit het streekvervoer naar Den Haag voor de viering van de Dag van de Arbeid. Er werken 12.000 werknemers onder de cao Streekvervoer. In januari lag het streekvervoer ook al een dag plat.

De werkgevers stappen naar de rechter om de nieuwe staking te voorkomen. Volgens werkgeversorganisatie VWOV was er nauwelijks tijd om naar de nieuwe cao-voorstellen te kijken.