Lokale Omroep Echt - Susteren

Waterschap sluit zich aan bij de Statiegeldalliantie

Waterschap Limburg wil dat er op alle blikjes en plastic drinkflessen statiegeld ingevoerd wordt. Het heffen van statiegeld heeft een positieve invloed op het milieu en specifiek voor het waterschap, op de waterkwaliteit.

Foto: Rafael Neddermeyer/Pixabay

Daarom sluit het waterschap zich aan bij de Statiegeldalliantie. Die is opgericht om druk uit te oefenen op de Tweede Kamer die op 15 maart een besluit neemt over de uitbreiding van het statiegeld. Plastic flesjes en blikjes zijn op dit moment verantwoordelijk voor zo’n 40 procent van het zwerfafval.

Dieren worden ziek of sterven als zij zwervende stukjes blik of plastic eten. Veel zwerfafval belandt via wind en watergangen in de zee waar het onderdeel wordt van de plastic soep. Vissen, vogels en andere zeedieren raken erin verstrikt of stikken erin. Het opruimen van zwerfafval kost de (lokale) overheden tientallen miljoenen per jaar.

Op 31 augustus 2017 stuurde de toenmalige staatssecretaris Dijksma het rapport ‘Kosten en effecten van statiegeld op kleine flesjes en blikjes’ aan de Tweede Kamer. Uit het rapport blijkt dat met de uitbreiding van statiegeld voor kleine flesjes en blikjes het zwerfafval jaarlijks met 70 tot 90 procent zal afnemen. In november 2017 is een Statiegeldalliantie gestart, waarbij inmiddels al meer dan 200 organisaties uit Nederland en België zijn aangesloten.

Tijdens de raadsvergadering van 14 december bleek dat het gemeentebestuur in Echt-Susteren zich voorlopig niet zal aansluiten bij de Statiegeldalliantie.