Lokale Omroep Echt - Susteren

Zorgverzekering DSW verrast: premie en eigen risico omlaag

Een fijne meevaller. Tegen alle verwachtingen van de politiek en deskundigen in, verlaagt zorgverzekeraar DSW zowel de zorgpremie als het eigen risico.

Foto: DarkoStojanovic

Traditiegetrouw is DSW de eerste zorgverzekeraar die de premie van het basispakket bekendmaakt. Én die premie daalt in 2018 met 6 euro op jaarbasis. In de Miljoenennota ging de politiek nog uit van een gemiddelde stijging van 81 euro per jaar in 2018. Het verplicht eigen risico wordt symbolisch verlaagd van 385 naar 375 euro.

DSW vindt dat er geen rechtvaardiging meer is voor het huidige niveau van het eigen risico en is voorstander van een eerlijkere verdeling van zorgkosten tussen chronisch zieke en gezonde mensen. De hoogte van het eigen risico is wettelijk bepaald. Voor 2018 is dat 385 euro, maar in een aantal gevallen mag een verzekeraar daar toch van afwijken.

Ten opzichte van wat er in de Miljoenennota 2017 is begroot, blijkt volgens DSW de stijging van de landelijke zorgkosten in 2017 mee te vallen. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt doordat de lonen in de zorg minder hard zijn gestegen dan verwacht. Doordat de Miljoenennota 2018 gebaseerd is op deze te hoge zorgkosten van 2017, verwacht DSW dat ook in 2018 de zorgkosten lager zullen uitvallen dan begroot.

Nu is afwachten wat de andere zorgverzekeraars gaan doen. Uiterlijk 19 november moeten zij de nieuwe premie bekendmaken.