Lokale Omroep Echt - Susteren

5 jaar cel en TBS geëist tegen overvaller bloemenwinkel Susteren

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag vijf jaar cel en TBS met dwangverpleging geëist tegen de 32-jarige man die in november 2016 een overval pleegde op een bloemenwinkel in Susteren.

Archieffoto: AJEL

Maar de man wordt nog aan meerdere misdrijven gelinkt.  Zo zou hij op 15 november 2016 een 83-jarige vrouw in haar woning in Hilversum hebben overvallen. Daarbij heeft hij haar ernstig mishandeld. De verdachte belde aan en het slachtoffer deed de deur open. De man duwde de deur vervolgens verder open en meteen ontstond er een worsteling, als ze probeert hem niet binnen te laten.

De vrouw liep met een rollator en als zij door de worsteling ten val komt, kan ze niet zelfstandig opstaan. Ze probeerde zich te verweren met een paraplu, maar de man pakte de paraplu en sloeg haar daarmee. Hij legde jassen over haar hoofd om haar te smoren. Ook pleegde hij seksuele handelingen met haar. Hij stopte met het smoren omdat hij eigenlijk op rooftocht is. Als hij de buit bij elkaar heeft verzameld uit haar huis, vertrekt hij, waarna de vrouw haar dochter alarmeert.

Aanranding van 15-jarige
Eerdere pogingen tot een overval die avond mislukten. Zo achtervolgde hij eerst een jonge vrouw om haar telefoon te stelen. Zonder succes. De vrouw wist zich te redden. Vervolgens sprak hij een vrouw aan in een woning en vroeg om een blinddate. De vrouw deed niet open. Bij een andere woning belde hij aan en vroeg hij of hij mocht bellen. De bewoonster deed de deur snel dicht. Twee weken daarvoor had diezelfde verdachte een 15-jarig meisje aangerand in Amsterdam. Hij pakte haar vast en kneep in haar borsten. Met hulp van een voorbijganger bleef het hierbij.

Overval Susteren
Vrijdagochtend 18 november 2016 pleegde de man een overval op een bloemenwinkel aan de Spoorstraat in Susteren. Hij wist de kassalade te bemachtigen, maar dankzij een alerte getuige was de politie snel ter plaatse. De verdachte vluchtte langs het spoor weg met de kassalade, maar kon na enkele waarschuwingsschoten alsnog worden aangehouden. Bij zijn aanhouding werden ook nog eens goederen aangetroffen die op 17 november gestolen zijn uit een woning in Amsterdam.

Eis OM
De verdachte heeft een strafblad en is vanaf zijn 17de al psychiatrisch patiënt. Hij is schizofreen en verslaafd aan diverse middelen. Iedere keer als hij uit een kliniek kwam en zijn behandeling stopte, nam hij geen medicijnen meer en viel snel terug in het gebruik van middelen. In psychotische toestand pleegde hij dan weer strafbare feiten.

Omdat deskundigen adviseren de man als verminderd toerekeningsvatbaar te zien, wordt tbs met voorwaarden geadviseerd. De officier van justitie vindt dat niet voldoende. Omdat de man zijn medicatie niet trouw gebruikt, instabiele motivatie heeft om behandeld te worden, regelmatig drugs gebruikt en geen inzicht in zijn ziektebeeld heeft, is TBS met dwangverpleging nodig. Ze eiste naast deze maatregel een gevangenisstraf van vijf jaar. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.


LEES OOK:

Politie lost waarschuwingsschoten bij achtervolging overvaller Susteren