Lokale Omroep Echt - Susteren

‘Amsterdamse liquidatieverdachte kon ontsnapping zelf regelen vanuit cel’

Na de mislukte bevrijding van een gevangene, is de gevangenis van Roermond volledig doorgelicht.

Foto: LOES

Bronnen binnen de gevangenis melden aan de Telegraaf dat daarbij twaalf telefoons zijn aangetroffen. Een aantal verdachten wilden woensdag Benaouf A., een kopstuk in de Amsterdamse Mocro-oorlog met een gekaapte helikopter bevrijden uit de gevangenis in Roermond. Hij zit daar een gevangenisstraf uit van 12 jaar.

De Amsterdamse politie kwam echter op tijd achter de plannen en wist de helikopterkaping te voorkomen. In de nasleep werd in Oud-Roosteren na een wilde achtervolging één verdachte doodgeschoten. Een andere verdachte werd aangehouden.

Interne bronnen melden aan de Telegraaf dat Benaouf A. drie telefoons in bezit had. Hij kon de bevrijdingsactie dus zelf regelen vanuit zijn cel. Na de mislukte poging, is Benaouf A. overgebracht naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught.

Benaouf A. zit in de cel voor het aansturen van de liquidatie op de Amsterdamse-Marokkaanse crimineel Najeb Bouhbouh. Dat was in oktober 2012 buiten bij een hotel in Antwerpen. Bouhbouh werd door A. waarschijnlijk verantwoordelijk gehouden voor de verdwijning van 225 kilo cocaïne in de haven van Antwerpen.

Twee maanden later werd geprobeerd A. zelf te liquideren met automatische wapens. Dat mislukte, maar twee anderen overleefden het niet. Ook hier zou het zijn gegaan om een conflict over cocaïne. Deze schietpartij was het begin van de liquidatiegolf in de Amsterdamse onderwereld.