Lokale Omroep Echt - Susteren

Bevrijdingspoging gevangenis Roermond: vierde verdachte opgepakt

De politie heeft een vierde verdachte aangehouden voor de mislukte bevrijdingspoging om een Amsterdamse liquidatieverdachte uit de gevangenis van Roermond te bevrijden.

Foto: LOES

Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam. Het OM wil niet zeggen waar en wanneer de verdachte is aangehouden. Ook is niet duidelijke welke rol hij heeft gespeeld bij de bevrijdingspoging van crimineel Benaouf A. De verdachte mag alleen contact hebben met zijn advocaat.

De vier verdachten wilden vorige week woensdag Benaouf A., een kopstuk in de Amsterdamse Mocro-oorlog met een gekaapte helikopter bevrijden uit de gevangenis in Roermond. Hij zit daar een gevangenisstraf uit van 12 jaar.

De Amsterdamse politie kwam echter op tijd achter de plannen en wist de helikopterkaping te voorkomen. In de nasleep werd in Oud-Roosteren na een wilde achtervolging één verdachte doodgeschoten. Een andere verdachte werd aangehouden.

De raadkamer beslist eind deze maand of de vier verdachten langer blijven vastzitten.

Benaouf A. zit in de cel voor het aansturen van de liquidatie op de Amsterdamse-Marokkaanse crimineel Najeb Bouhbouh. Dat was in oktober 2012 buiten bij een hotel in Antwerpen. Bouhbouh werd door A. waarschijnlijk verantwoordelijk gehouden voor de verdwijning van 225 kilo cocaïne in de haven van Antwerpen.

Twee maanden later werd geprobeerd A. zelf te liquideren met automatische wapens. Dat mislukte, maar twee anderen overleefden het niet. Ook hier zou het zijn gegaan om een conflict over cocaïne. Deze schietpartij was het begin van de liquidatiegolf in de Amsterdamse onderwereld.