Lokale Omroep Echt - Susteren

Boer uit Koningsbosch niet schuldig aan dodelijk ongeval wielrenner

Een 63-jarige man uit Koningsbosch is niet schuldig aan het veroorzaken van een aanrijding waarbij een wielrenner om het leven kwam.

© Solitude

Dat heeft de rechtbank in ‘s-Hertogenbosch dinsdag besloten. De man reed op 5 augustus 2015 in Koningsbosch met een landbouwtrekker met 2 aanhangwagens. Op een gegeven moment passeerde hij een geparkeerde auto, terwijl een groep wielrenners in tegengestelde richting de combinatie passeerde.

Een van de wielrenners reed in de berm en kwam ten val. Een wielrenner die daarachter reed, raakte in onbalans en kwam ook ten val. Daarbij kwam hij in aanraking met het linker achterwiel van de trekker. De wielrenner, een 65-jarige man uit Roermond, kwam hierbij om het leven.

De officier van justitie vond dat de verdachte gevaar en hinder op de weg veroorzaakt heeft door de tegemoetkomende groep wielrenners onvoldoende de vrije doorgang te verlenen, toen hij de geparkeerde auto passeerde. Hij eiste dan ook een taakstraf van 80 uur tegen de boer.

De rechtbank gaat hier niet in mee. Zij is van oordeel dat de man strafrechtelijk niets te verwijten valt. Uit het onderzoek is gebleken dat hij voldoende ruimte heeft gelaten voor de wielrenners om de combinatie veilig en onbelemmerd te kunnen passeren. Daarnaast is uit dat onderzoek niet gebleken dat de man de maximumsnelheid van 25 kilometer per uur heeft overschreden.

Ook is niet vast komen te staan dat de man een verkeersfout heeft begaan, hij door zijn rijgedrag het verkeer zou hebben gehinderd of onvoldoende ruimte heeft vrijgelaten aan de groep wielrenners. De rechtbank concludeert dan ook dat het noodlottige ongeval een uiterst ongelukkige samenloop van omstandigheden is.