Lokale Omroep Echt - Susteren

Check het zwemwater voordat uw hond in natuurwater gaat zwemmen

Het warme weer zou weer terugkomen en dan is het voor uw hond (of uzelf) natuurlijk heerlijk om een verfrissende duik te nemen in het natuurwater bij u in de buurt. Maar pas op! Er komen steeds meer meldingen binnen over blauwalg en botulisme!

In Nederland loopt het badseizoen van 1 mei tot 1 oktober. Tijdens het badseizoen worden de officieel aangewezen zwemplekken regelmatig onderzocht op verontreinigingen. Het meetpunt ligt op de plaats waar de meeste zwemmers worden verwacht óf waar het risico op verontreiniging het grootst is. Alle locaties worden minimaal 1 keer per maand onderzocht en de locaties die een aanvaardbare of slechte zwemwaterkwaliteit hebben 1 keer per 2 weken.

Er wordt gemeten of bepaalde bacteriën (intestinale enterokokken (IE) en Escherichia Coli (E. coli)) in het water voorkomen. Beide bacteriesoorten komen voor in de ontlasting van mensen en dieren en zijn een goede aanwijzing voor de zwemwaterkwaliteit. De waterbeheerder inspecteert de zwemwaterplekken ook op andere soorten van vervuiling, zoals blauwalgen of andere giftige algen en veiligheid.

Wilt u er zeker van zijn dat het water bij u in de buurt veilig is? Neem dan  een kijkje op de website van Zwemwater.

Buiten het badseizoen wordt het zwemwater niet onderzocht of gecontroleerd. Als u buiten dit seizoen het water in gaat, moet u zelf bepalen of dit verantwoord is.