Lokale Omroep Echt - Susteren

Dialectfilm PLAT! in première in Royal bioscoop Echt

De dialect jongerenfilm PLAT! gaat maandagavond in première in de Royal Servicebioscoop in Echt.

In PLAT! spelen jongeren uit de hele provincie Limburg mee. De film, geregisseerd door Natasja van Tilburg, beschrijft het fictieve verhaal van 2 Limburgse scholen die zijn gefuseerd waardoor een nieuwe eindexamenklas is ontstaan. De jongeren uit deze klas maken zich op voor hun examen, maar moeten ook omgaan met allerlei zaken als pesten, tienerzwangerschap, drugs, naaktfilmpjes en zelfdoding.

VeldekeKids, het jongerenkanaal van Veldeke Limburg, heeft de film geïnitieerd. De opnamen hebben plaatsgevonden in 2016, het jaar waarin Veldeke haar 90-jarig bestaan vierde met het Jaor van de Limburgse Dialekte. Het Blariacumcollege in Blerick fungeerde als decor. De opnamen zijn gemonteerd tot een film en zullen in het voorjaar ook als serie worden uitgezonden.

De jongeren hebben zelf meegedacht over en meegeschreven aan de film. In de voorbereiding hebben zij aangegeven welke zaken in hun leven een rol spelen. Uit die gesprekken kwamen de thema’s naar voren die een plaats in de film hebben gekregen. Met name depressiviteit en zelfdoding hadden een grote impact op hun leven. Eén op de vijf jongeren, die meespelen in de film, was daarmee op school geconfronteerd. De verhaallijnen in de film zijn fictief en niet gebaseerd op concrete gebeurtenissen.

PLAT! laat ook de veelzijdigheid aan dialecten horen. Omdat jongeren uit de hele provincie Limburg meespelen, zijn de dialecten uit alle windstreken te horen. Katja Henz en Dwayne Horbag, die beiden meespelen in de film, hebben de titelsong PLAT! geschreven.

De film PLAT! zal dinsdag om 19.30 uur te zien zijn in de Royal Servicebioscoop in Echt. De middagshow op LOES-radio van Jorg Sevriens, Lunchbox, mocht vorige week 2 kaarten weggeven voor deze film. Wij feliciteren Kathleen Verbeeck met het winnen van deze kaartjes en wensen haar veel plezier!