Lokale Omroep Echt - Susteren

Dierenbescherming zoekt ‘te vroeg weggegeven’ pups

Het Dierenbeschermingscentrum Limburg is op zoek naar mensen die onlangs drie weken oude Stafford pups hebben gekocht in Landgraaf.

Foto: Dierenbeschermingscentrum Limburg/Facebook

Maandag werd in het centrum in Born een teefje met de naam Angel binnengebracht door de eigenaren. Zij konden wegens privéomstandigheden niet meer voor haar zorgen.

Op Facebook meldt Dierenbeschermingscentrum Limburg het volgende: “Het teefje heeft een week of vier geleden negen pups gekregen. Twee pups zijn helaas overleden bij de geboorte. Vorige week hebben de eigenaren van het teefje de 7 overgebleven pups weggegeven. De pups waren toen pas drie weken oud en daarom veel te jong om al bij hun moeder weggehaald te worden. We hopen daarom de eigenaren van deze pups te achterhalen om zowel de pups, als moederhond, te kunnen helpen.”

Het dierenbeschermingscentrum is bezorgd. “Door het te vroeg weghalen bij de moeder, gaan deze pups essentiële levenslessen missen. Lessen die enkel hun moeder hen bij kan brengen. De hondjes krijgen nu geen natuurlijke opvoeding, leren geen enkele zelfcontrole zoals een bijtrem wat hen leert om niet door te bijten. Het ontbreken van deze natuurlijke opvoeding kan van grote invloed zijn op de verdere ontwikkeling van de pup. De kans is groter dat de dieren gedragsproblemen gaan ontwikkelen in hun gedrag naar mens en dier. Daarnaast nemen pups het gedrag van hun moeder over en zonder voorbeeldrol is het voor pups erg lastig om te leren hoe bijvoorbeeld om te gaan met stresssituaties. Tenslotte hebben de pups niet genoeg aan standaard hondenvoer. De voeding die zij nu nodig hebben om uit te groeien tot een volwassen hond kan alleen hun moeder hun geven.”

Ook met moederhond gaat het niet goed. “Moederhond is ondertussen erg overstuur. Niet alleen is ze haar eigenaren en haar huis kwijt, ook haar pups zijn zomaar verdwenen. Ze heeft last van melkklierstuwing, wat erg pijnlijk is voor haar.”

Het dierenbeschermingscentrum doet maandag een bezorgde oproep op Facebook: “Heb jij onlangs een circa drie weken oude staffordpup in huis genomen afkomstig uit Landgraaf? Vermoedelijk gaat het om pups die dezelfde kleur hebben als moederhond. Doe jezelf, je pup en de moederhond dan een enorm plezier en neem contact op met onze hondenafdeling via 088 811 3600 of mail naar limburg@dierenbescherming.nl. Wij proberen dan zo goed mogelijk te helpen en zoeken met jou naar een oplossing waarin jij je kunt vinden en waarbij zowel moeder als pup geholpen zijn. Herken je jezelf in bovenstaand maar wil je geen contact met ons opnemen?  Maak dan een afspraak bij je dierenarts om de pup na te laten kijken, te laten ontwormen en ontvlooien en zorg ervoor dat je pup geschikte puppyvoeding krijgt. Let er ook op dat de pup geen weerstand meer meekrijgt van de moeder en daardoor erg ontvankelijk is voor ziekten die eventuele andere honden met zich meebrengen.”

Gezocht: mensen die onlangs 3 weken oude stafford pups hebben gekocht uit Landgraaf

Een opmerkelijke oproep wellicht,…

Geplaatst door Dierenbeschermingscentrum Limburg op maandag 30 oktober 2017