Lokale Omroep Echt - Susteren

Duivensport bedreigt met uitsterven

Duizenden postduiven in Nederland worden ‘vermoord’ door sperwers, haviken en slechtvalken. Dat moet stoppen, vinden de postduivenhouders. Hun hobby staat nota bene op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van Unesco en dreigt nu te verdwijnen.

De hele duivensport staat onder druk.
”Als dit zo doorgaat bestaat die sport op den duur niet meer”, waarschuwt Vincent Hoogerwerf. Hij is de initiatiefnemer van de petitie die vandaag aan de Tweede Kamer werd aangeboden.

De petitie, die door zevenduizend mensen is ondertekend, vraagt onder meer om een verbod op het plaatsen van nieuwe nestkasten en een verbod op uitzetten van gefokte sperwers, haviken en slechtvalken en de import van deze roofvogels.

De bedreiging van de duivensport is volgens Hoogerwerf niet het gevolg van natuurlijke ontwikkelingen, maar wordt vooral door menselijk ingrijpen veroorzaakt. Zo zijn op veel plaatsen nestkasten voor slechtvalken geplaatst. In 1990 waren er tien geregistreerde paren, nu zijn dat er driehonderd.

De Nederlandse Postduivenhouders Organisatie (NPO) heeft in maart een onlinemeldpunt geopend waar duivenhouders de aanvallen van roofvogels kunnen melden. Op de lijst staan naam dader (soortnaam), aantal gewonde of dode duiven en plaatsnaam.