Lokale Omroep Echt - Susteren

EVV en andere amateurclubs dreigen met rechtszaak tegen KNVB

Ongeveer 20 club uit de Tweede en Derde Divisie, waaronder EVV maken mogelijk een gang naar de rechter. Ze zijn het oneens met ‘onrealistische licentie-eisen’.

Foto: Sanne lemmens Fotografie

De KNVB verplicht de clubs om spelers onder contract te nemen en die dus als profs te betalen. Volgens hoogleraar Marjan Olfers (gepromoveerd in mededingingsrecht) een ijzersterke zaak als ze naar de rechtbank stappen.

Er is nog een ontsnappingsroute als de clubs akkoord zouden gaan met een cao. De voetbalverenigingen zien daar echter niets in. Een heel aantal clubs, waaronder EVV hebben 3 punten in mindering gekregen.

De amateurvoetbalclubs eisen dat de puntenaftrek van tafel wordt geveegd. Bovendien moet de licentie-eis verdwijnen dat dit jaar 8 spelers in dienst moeten worden genomen en volgend seizoen 13.

De clubs vrezen door de eis geen geld meer over te hebben voor het leiden van de eigen jeugdafdeling of andere onderdelen in de amateurclubs. Directeur amateurvoetbal van de KNVB, Jan Dirk van der Zee reageert op de website van de voetbalbond. “Ik ben niet blij met de situatie. Maar dat is een open deur. Niemand zal dat leuk vinden. Maar de licentiecommissie heeft gesproken. En daar moeten we het voorlopig mee doen. Zo werkt ons licentiesysteem.”

“Een licentiesysteem dat is ontwikkeld en in werking gesteld door het voetbal zelf; clubs en bond. Zo werkt het in ons voetbal. Aan de andere kant is het wel zo, dat de clubs in de hoogste amateurdivisies wél voldoen aan het grootste deel van de licentievoorwaarden. Zo is het ook. De wil is er dus. We moeten ons gedragen naar de regels die we elkaar hebben opgedragen.”

“Ook omdat we met zijn allen hebben afgesproken, dat net onder de top van het betaald voetbal, clubs zich langzaam moeten voorbereiden op een entree in de top. Dat heeft consequenties en die zijn allemaal benoemd. Ze zijn bedoeld om straks onder gelijkwaardige omstandigheden met elkaar te gaan strijden. In één en dezelfde competitie dienen clubs aan dezelfde eisen te voldoen. Dat vindt iedereen logisch.”