Lokale Omroep Echt - Susteren

Expositie Verbinding, de reis van 700 tassen

Meer dan 700 tassen in een kunstwerk. Prachtige verhalen die je kunt beluisteren vanuit een tas die je meeneemt naar buiten. Leerlingen van het DaCapo College uit Sittard die tassen ontwerpen die verbinden.

700-tassen-op-reis-domijnen-sittard
Foto; Rene Corten

“Kortom: een verfrissende manier om ons cultureel erfgoed onder de aandacht van onze bezoekers te brengen”, zegt conservator Kitty Jansen van Museum De Domijnen, Historie en Archeologie over de nieuwe tentoonstelling ‘Verbinding & Vooruit naar buiten!’ die vanaf 11 augustus in het museum aan de Kapittelstraat in Sittard is te zien.

Binnen in het gebouw van de afdeling Historie & Archeologie van Museum De Domijnen ontdekt u de imposante installatie van ruim 700 gebruikte tassen: eenkleurig netwerk van lijnen en knooppunten gemaakt door beeldend kunstenaar Miek Corten (Limbricht). De tassen zijn allemaal meegereisd in het leven van mensen. Een leven met vreugde, verdriet, geluk en pijn, succes en pech, gezondheid en ziekte, enz. en elke tas heeft zijn eigen verhaal.

Kitty Jansen: “Alleen het aantal is al indrukwekkend, maar het kunstwerk zal dat des te meer zijn. Want de tassen nemen de bezoekers in een audiotoer ook mee naar buiten, regelrecht de stad in. Via koptelefoons zijn op wandelroutes dertig mooie verhalen te beluisteren die we hebben ontdekt in dertig geselecteerde tassen. Opnieuw slaagt het stadsmuseum erin om in een expositie de verbinding met de stad op een bijzondere wijze tot uiting te laten komen.”

Een andere belangrijke rol in deze tentoonstelling is weggelegd voor het DaCapo College uit Sittard. Vmbo-leerlingen met het profiel Dienstverlening & Producten/Creatief maakten schitterende prints op de dertig tassen die de bezoekers mee de stad in mogen nemen. Dat heeft geresulteerd in een rijke, bonte verzameling van uiteenlopende beelden uit de stad. Kitty Jansen: “Wat een geweldige inzet, betrokkenheid en creativiteit hebben deze leerlingen laten zien! Zij zorgen met de tassen niet alleen voor herkenbaarheid van de tentoonstelling, maar vertellen ons ook hoe de jeugd naar onze stad kijkt. We zijn heel blij met hun inbreng.”

De expositie ‘Verbinding, de reis van 700 tassen & Vooruit naar buiten!’ is van 11 augustus tot en met 22 oktober te zien in

Museum De Domijnen, Kapittelstraat 6, 6131 ER Sittard.

Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 11.00 tot 17.00 uur www.dedomijnen.nl/tentoonstellingen