Lokale Omroep Echt - Susteren

Filmfestival in Sittard met beste amateurfilms van Limburg

Zaterdag 14 en zondag 15 april vindt in Sittard hét amateurfilmfestival van Limburg plaats: de Limburgse Filmdagen.

Foto: Huis voor de Kunsten Limburg

In Filmhuis De Domijnen worden dat weekend maar liefst 37 producties – van speelfilm tot documentaire – vertoond die het afgelopen jaar zijn gemaakt door Limburgse amateurfilmers. Ook vinden gesprekken plaats met makers en worden diverse prijzen uitgereikt, waaronder voor de beste film van het festival en goud, zilver en brons in de categorieën ‘fictie’ en ‘non-fictie’.

De Limburgse Filmdagen 2018 gaan op zaterdag 14 april om 9.00 uur van start. Die dag worden tot 17.00 uur films vertoond, afgewisseld met korte interviews met de makers en diverse pauzes.

Op zondag 15 april wordt het festival om 9.00 hervat en vanaf 18.35 uur is de prijsuitreiking. Dan worden tevens de nominaties voor het nationale amateurfilmfestival (NOVA Filmfestival 2018) bekendgemaakt. De Limburgse Filmdagen zijn voor iedereen gratis toegankelijk.

Bij de Limburgse Organisatie van Audiovisuele Amateurs (LOVA), de organisator van de Limburgse Filmdagen, werd ten opzichte van 2017 maar liefst 30 procent meer projectietijd aan films ingezonden. Een jury heeft hieruit een selectie gemaakt. Op 14 en 15 april wordt een breed scala aan films vertoond.

Zo zijn er behalve speelfilms veel reportages en documentaires te zien over bijzondere locaties ver van huis, zoals de natuur in Nieuw-Zeeland, Noorwegen en IJsland, de actieve vulkaan Gunung Agung in Bali, de Klaagmuur in Jerusalem, maar ook films van bijzondere plekken dichter bij huis zoals het dorpje Eys en de Grensmaas tussen Itteren en Borgharen.

Ook is er aandacht voor lokale geschiedenis en historische figuren in bijvoorbeeld een documentaire over de kerk in Limburg toen en nu en een documentaire over het leven en de verering van Pater Karel. Opvallend zijn ook de diverse kunstenaarsportretten die te zien zijn, zoals over de kunstenaars Bert van Zelm, Ed van Heck, Fons Verhoeve en Jos Caelen.

Meer informatie over alle films, de makers en het programma van de Limburgse Filmdagen 2018 is te vinden op cinelova.nl. Op deze website worden na afloop ook de prijswinnaars bekendgemaakt.