Lokale Omroep Echt - Susteren

Gemeente wint twee Cittaslow Awards in Portugal

Drie projecten in Echt-Susteren hebben de Urban Life Quality Award in de wacht gesleept. Een bijzondere prijs, uitgereikt door Cittaslow International.

© Gemeente Echt-Susteren
© Gemeente Echt-Susteren

Bovendien heeft de gemeente een eerste prijs behaald bij de video contest van Cittaslow International met het filmpje van het Smalste Stukje Nederland.

Burgemeester Hessels nam de prijs in ontvangst tijdens de Cittaslow ledenvergadering in Portugal. Een jury heeft best practices van Cittaslow gemeenten van over de hele wereld (op dit moment zo’n 225 projecten uit 30 landen) beoordeeld.

De projecten van de gemeente zoals de buurtpreventieteams, huiskamerplus projecten en samenwerking met Pergamijn en BosWerkt, werden beloond met de Urban Life Quality Award, de meest prestigieuze prijs. Projecten die bijdragen aan een sociale, duurzame en toegankelijke maatschappij waar iedereen kan meedoen en zich thuis voelt.

“De award laat zien dat Echt-Susteren hard werkt aan de leefbaarheid en veiligheid in de kernen. Dat is alleen mogelijk dankzij de inzet van veel betrokken en enthousiaste medewerkers, vrijwilligers en organisaties.” Alle betrokkenen worden daarom getrakteerd door de gemeente.


Maandagmiddag verraste burgemeester Jos Hessels cliënten van Pergamijn met een traktatie. De Lokale Omroep Echt-Susteren was erbij en zendt de bijdrage maandagavond en dinsdag elk uur uit op televisie.


Veel vrijwilligers zetten zich in om te zorgen voor veilige buurten en wijken. De huiskamers in de gemeente zorgen ervoor dat inwoners dicht bij huis ondersteuning en dagvoorziening krijgen aangeboden. Daarnaast is de gemeente recent een bijzondere samenwerking gestart met Pergamijn en BosWerkt. Cliënten van Pergamijn maken handgemaakte kunstwerken als representatiegeschenken voor de gemeente.

Bij BosWerkt zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag om hout uit onze eigen bossen te verwerken tot geschenken. Op deze manier zorgt de gemeente ervoor dat iedereen in de kernen kan meedoen en zich thuis voelt. Dat is niet onopgemerkt gebleven. Hiervoor ontving de gemeente vorig jaar november al het internationale keurmerk Cittaslow. Opmerkelijk is dat nu al, nog geen jaar na toetreding, deze projecten al de eerste prijs winnen.


Meer nieuws over Echt-Susteren