Lokale Omroep Echt - Susteren

Gratis app voor wandelen langs het Limburgse water, met route in Echt

De app ‘Waterwandelen’ biedt routes tussen de 4 en 14 kilometer met onderweg weetjes, foto’s en (gesproken) toelichting bij bezienswaardigheden. De routes lopen door Epen, Swalmen, Geijsteren, Echt en Maastricht.

Limburgers met het wandelvirus en een Android-telefoon kunnen deze zomer zes wandelroutes langs het Limburgse water afleggen.Binnenkort is de app ook te verkrijgen voor de iPhone. Genieten van de Limburgse natuur; “de beken zijn van de Limburgers en iedereen die er van wil genieten. Met deze app kunnen zij ervaren hoe mooi onze natuur is en steken ze ook nog wat op”,

waterschap-waterwandel-app
Afbeelding; Waterschap Limburg

volgens dijkgraaf Patrick van der Broeck.

Begeleide waterwandelingen
Mensen die liever onder begeleiding langs het water lopen, kunnen contact opnemen met Waterschap Limburg voor een (gratis) deskundige wandelgids. Een begeleidde wandeling met gids kan worden aangevraagd voor groepen van 10 t/m 25 personen van maandag tot en met vrijdag in de maanden april tot oktober. Een leuk en leerzaam uitje voor verenigingen, schoolklassen (vanaf groep 7), agrariërs of bestuurders. Het is aan te raden stevige schoenen aan te doen.

Er zijn dan ook twee wandelingen in onze gemeente mogelijk;

  • Echt: Pepinusbeek

De mooie natuurwandeling (10 km) voert u langs de door het waterschap opnieuw ingerichte Pepinusbeek. Deze beek is van een kaarsrechte afvoergoot veranderd in een slingerende natuurlijke beek. Een schoolvoorbeeld van natuurlijke herinrichting in een agrarische omgeving. Onderweg maken we kennis met een natuurlijke zuiveringsinstallatie (helofytenfilter) en grazende Galloways van abdij Lilbosch.

  • Susteren: Vloedgraaf

Een afwisselende wandeling (7 km) langs de Vloedgraaf; de beek die het waterschap de afgelopen tien jaar in fasen opnieuw heeft ingericht om wateroverlast te voorkomen. Waar de Vloedgraaf vrij mag meanderen, heeft zich een prachtig natuurlandschap ontwikkeld met een slingerende beek, steile oevers en grazende Konikpaarden. Dit gebied is normaal gesproken niet toegankelijk voor wandelaars. Via de Rode Beek en de oudste Romaanse kerk van Nederland wandelt u terug naar het startpunt.