Lokale Omroep Echt - Susteren

Helikopterpiloot bevrijdingspoging gevangenis Roermond ‘is hoeder van de rechtsstaat’

De Colombiaanse helikopterpiloot die in oktober 2017 betrokken was bij de mislukte ontsnappingspoging van een liquidatieverdachte uit de gevangenis in Roermond, wilde volgens zijn advocaat de helikopter saboteren.

Foto: LOES

Tijdens een pro-formazitting noemde advocaat Henk Koopman zijn cliënt ‘El Salvador’ (verlosser). De piloot zou zijn petje in de turbine van de helikopter hebben willen gooien, om deze onklaar te maken.

Dat de Colombiaan akkoord ging met een beloning van 100.000 euro als de ontsnapping zou slagen, doe de advocaat af als ‘een fout’. Dat meldt Nu.nl.

Op 11 oktober wist de politie de uitbraak uit de gevangenis te voorkomen. Het was de bedoeling om topcrimineel Benaouf A. met een gekaapte helikopter uit de gevangenis te bevrijden.

De politie heeft tot nu toe acht verdachten aangehouden: zeven Amsterdammers tussen 19 en 26 jaar en een 54-jarige helikopterpiloot uit Colombia. Een 30-jarige Fransman werd tijdens een achtervolging in Oud-Roosteren door agenten doodgeschoten.

Benaouf A. is een kopstuk in de Amsterdamse Mocro-oorlog. Hij zit een gevangenisstraf uit van 12 jaar voor het aansturen van de liquidatie op de Amsterdamse-Marokkaanse crimineel Najeb Bouhbouh. Dat was in oktober 2012 buiten bij een hotel in Antwerpen. Bouhbouh werd door A. waarschijnlijk verantwoordelijk gehouden voor de verdwijning van 225 kilo cocaïne in de haven van Antwerpen.

Twee maanden later werd geprobeerd A. zelf te liquideren met automatische wapens. Dat mislukte, maar twee anderen overleefden het niet. Ook hier zou het zijn gegaan om een conflict over cocaïne. Deze schietpartij was het begin van de liquidatiegolf in de Amsterdamse onderwereld.

Volgens Koopman kan de rol van de piloot geen strafbaar feit worden genoemd, omdat hij helemaal niet in staat zou zijn geweest om de helikopter te besturen. Op verzoek van de rechtbank zal een deskundige van de Koninklijke Luchtmacht nu gaan bepalen of de Colombiaan in staat moet zijn geweest om de helikopter te besturen.


LEES OOK:

Parool: Hoofdverdachte verijdelde helikopterontsnapping Roermond opgepakt