Lokale Omroep Echt - Susteren

Hogere zorgpremie 2018 vanwege onverwachte tegenvaller

Door een tegenvaller van 400 miljoen euro is de verwachting dat de premie gemiddeld met 30 euro per jaar omhoog gaat.

Foto: DarkoStojanovic

Verzekerden moeten er rekening mee houden dat ze volgend jaar een hogere zorgpremie gaan betalen vanwege een onverwachte tegenvaller. Dat heeft topman Chris Oomen van verzekeraar DSW bekend gemaakt. Door een tegenvaller van 400 miljoen euro is de verwachting dat de premie gemiddeld met 30 euro per jaar omhoog gaat.

“De inkomsten uit het zorgverzekeringsfonds zijn in 2016 lager uitgevallen. Dit heeft geleid tot een tegenvaller van 400 miljoen euro”, aldus Oomen. “Dit zal gecompenseerd moeten worden in de premie. Want onze reserves dalen hierdoor en we kunnen onze premies daarom niet laag houden.” Volgens de topman hebben nog andere factoren invloed op de premie, zoals de inflatie en wat er wel of niet in de pakketten blijft. “Maar dat staat hier los van de onverwachte tegenvaller”, zegt Oomen.

De hoogte van de DSW-premie voor volgend jaar hoopt Oomen eind september bekend te kunnen maken. Volgens hem zijn er verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat de premies verder stijgen (of dalen), zoals de inflatie of aanpassing van het pakket. “Maar bij de premievaststelling hebben we in ieder geval te maken met deze 30 euro. Die kunnen we niet wegpoetsen. Dat is een onaangename boodschap vooraf.”

DSW is meestal de eerste zorgverzekeraar die zijn premie voor het komende jaar bekendmaakt.

Bron