Lokale Omroep Echt - Susteren

Judoka Bart Weling van Hercules Pey Nederlands kampioen onder 18 jaar

Zaterdag 10 maart was in Tilburg het Nederlands Kampioenschap judo onder 18 jaar met succes voor JC Hercules uit Pey.

De nummers 1 tot 4 van de 7 districten waren hiervoor gekwalificeerd, in de meeste poules waren dus 28 deelnemers. Bart Weling was als Limburgs kampioen geplaatst en ook als kanshebber aanwezig. In de meetmomenten wist hij ook al iedere keer een podiumplaats te pakken. Weling begon wat stroef tegen EK-ganger in 2017, Naut van Dam. Maar in de goldenscore wist Bart zijn dominantie om te zetten in een punt. De volgende partijen tot en met de finale werden allemaal voortijdig beslist.

Bart Weling komt uit Kerkrade en is circa 4 jaar geleden bij JC Hercules in Pey aangesloten (de pa van Bart trainde vroeger vaker met Graat Weber). Vooral in de periode vanaf september 2016 is zijn judo heel hard vooruit gegaan. Toen heeft hij de keuze gemaakt om te starten op het Trevianum in Sittard waar hij nu deelneemt aan het full time Regionaal trainingscentrum-programma.

Zijn avondtrainingen worden aangevuld met ochtendtrainingen op school, kracht en techniek worden beter gedoseerd, trainingskampen, wedstrijden en trainingen afgestemd met school en huiswerk zorgen voor een stabiele balans en ritme in zijn sport- en studieleven.

Bo Goedhart uit Pey haalde voor de derde keer een NK medaille in de leeftijdsklasse -18 jaar. Bo is dit jaar overgestapt naar de klasse -52 kg en wist ook op alle meetmomenten podiumplaatsen te pakken. Ze zal net als Bart ook gaan deelnemen aan de Europa Cups in Berlijn en Teplice, voorkwalificatie van het EK later dit jaar.

Dario Krikke, Milan Verstraeten en Sem Verstraeten. Foto: JC Hercules Pey

Luuk Bouwmeester uit Heerlen wist in de klasse 66 kg super goed te starten, 2 snelle ippons, maar in de halve finale ging het fout. Hij herstelde zich goed en pakte overtuigend het brons. Mark Van Dijk (jc Helden) verloor de halve finale in de golden score, maar herstelde zich goed en pakte het brons in de klasse -81 kg. Hij heeft ook op alle meetmomenten podiumplaatsen gehaald.

Op één moment in het toernooi konden de coaches het niet meer bijhouden. Maar liefst 5 personen gelijktijdig in de halve finale en even later 4 partijen gelijktijdig om brons. Jammer dat er voor brons wat mensen sneuvelden. Brit Veurink (jv Terwinselen), Lieke Derks (jc Hercules), Maarten Limbourg (jc Hercules/jc Bunde), Jules Blom (JTM), Aaron Theunissen (jc Helden) liepen een podiumplaats mis.

Zondag 11 maart was het toernooi van Beuningen (bij Nijmegen). Er werd 4 keer goed gewonnen. Er was een dubbel bij de broertjes Verstraeten, die hadden allebei de eerste plaats. Een treetje lager met zilver en brons de Krikken broers.

Uitslagen zijn:

  • 1e Milan Verstraeten 2e Gianni Zeelen 3e Jamie Heijnen
  • 1e Sem Verstraeten 2e Aloha Verdonk 3e Lynn Wilbers
  • 1e Kyra Maes 2e Angelo Krikken 3e Tom Grootjans
  • 1e Joes Schel 3e Dario Krikken
Luuk Bouwmeester, Bart Weling, Bo Goedhart. Foto: JC Hercules Pey