Lokale Omroep Echt - Susteren

Keeper Michel Vercruysse steelt de show in klassieker van ’t zuiden

Al voor de 29ste keer in 13 jaar stonden EVV en JVC Cuijk tegenover elkaar, met recht een klassieker te noemen. Voor de zevende keer eindigde het in een gelijkspel: 1-1.

Toepasselijker kan het bijna niet, een week voor de carnaval losbarst. De klassieker van het zuiden tussen een Limburgse en Brabantse club en dan wordt de aftrap ook nog eens verricht door Prins Gijs en Jeugdprins Zep van CV de Aester Echt.

EVV – Cuijk is een wedstrijd op zich, waar beide ploegen veel herinneringen aan hebben. “Vanuit de hoofdklasse zijn we samen gegroeid naar de top van het amateurvoetbal”, vertelt EVV-keeper Michel Vercruysse. “Meestal doen zij het beter dan ons, maar dit keer hebben ze een wat minder seizoen.” Voorafgaand aan de wedstrijd had EVV 3 punten voorsprong op de Brabanders en ook nog één wedstrijd minder gespeeld.

Michel Vercruysse keept inmiddels al 8 jaar bij EVV en kan zich menig duel met de Brabanders voor de geest halen. “Beide ploegen gaan altijd vol voor de overwinning.” Veel hoogtepunten hebben de Echtenaren niet overgehouden aan de wedstrijden tegen Cuijk. “We hebben in het verleden de promotie naar de Topklasse laten liggen tegen Cuijk en verloren van hen in de derde ronde van de KNVB-Beker.”

Dat is ook het eerste wat bij trainer Leo Beckers opkomt als hij het over de klassieker heeft. “We waren zo ver gekomen, maar speelden die dag niet goed. Dat is de meest pijnlijk ontmoeting in al die jaren geweest voor ons.” Zaterdag was de laatste klassieker voor Leo Beckers. Na 5 jaar neemt hij aan het eind van het seizoen afscheid van EVV. “Ik had deze laatste graag gewonnen, maar het gelijkspel was meer dan terecht. In de eerste helft waren wij gevaarlijker, in de tweede helft waren zij beter.”

In het begin van de wedstrijd werd er flink gestreden om de duels en waren er weinig kansen te noteren. De laatste passing was bij beide ploegen net niet zuiver genoeg. Toch was er genoeg te beleven voor het publiek. Bijvoorbeeld na 10 minuten als keeper Michel Vercruysse de show steelt en Cuijk-speler Jordie van der Laan dolt met een paar kapbewegingen recht voor het EVV-doel.

Foto: Orange Pictures/Bart Tummers Fotografie

Na 25 minuten was het bijna raak voor de thuisclub. Een vrije trap van Jeremy Lemmens belandde vanaf de zijkant via een JVC-verdediger tegen de lat. In de blessuretijd van de eerste helft werd EVV dan toch beloond: 1-0. Na een prachtige steekpass van Paul Schröders kwam Bryan Simons vrij voor het doel en met een lage schuiver liet hij JVC-doelman Yorrit Kanters kansloos.

JVC Cuijk kwam vervolgens furieus uit de rust en overrompelde EVV volledig. Het resulteerde in de 50ste minuut in een strafschop. Rick Geenen schoot de bal vanaf de achterlijn ongelukkig tegen de arm van medespeler Bryan Simons en de goed leidende scheidsrechter Van den Elzen legde bal op de stip. Boy Visser stuurde Michel Vercruysse vervolgens naar de verkeerde hoek: 1-1.

Trainer Leo Beckers pepte zijn team vanaf de zijlijn op. “Dat is het bittere. Je werkt de hele eerste helft voor de 1-0 en dan wordt dat in één keer teniet gedaan door een rare bal die tegen een EVV-hand komt.” In het restant van de wedstrijd waren er kansen over en weer, met een licht overwicht voor Cuijk. Bij tijd en wijle werd het onvriendelijk en waren er een paar harde duels te noteren. In de laatste tien minuten leek Cuijk wat in te zakken en begon EVV aan een slotoffensief. De kansen waren echter niet aan de Echtenaren besteed.

Leo Beckers had veel positieve dingen gezien in deze wedstrijd. “Ik moet mijn team een compliment geven. Ze speelden goed, in een hoog ritme. De wil was er om te voetballen en ze zijn niet bij de pakken neer blijven zitten na de ongelukkige 1-1.” Michel Vercruysse was er na afloop van overtuigd dat zonder de penalty, EVV de overwinning over de streep had getrokken.


Geschreven door René Puri