Lokale Omroep Echt - Susteren

Kloostergate Koningsbosch: Initiatiefnemer wil vervolging van burgemeester en wethouders afdwingen

Saïd Bouharrou, initiatiefnemer van het project om in het leegstaande klooster van Koningsbosch een Hiltonhotel te vestigen, is bij het gerechtshof in Den Bosch een procedure gestart tegen het college van burgemeester en wethouders (B&W) van Echt-Susteren.

Foto: Redactie LOES

Met een zogeheten artikel 12-procedure willen Bouharrou en zijn advocaat vervolging afdwingen van burgemeester en wethouders. Begin december deed Saïd Bouharrou aangifte tegen burgemeester Jos Hessels wegens smaad, laster en belediging.

Dat had te maken met een bericht van de burgemeester op sociale media naar aanleiding van een artikel in De Limburger waarin projectontwikkelaar Gelasius het college van B&W ervan beschuldigt een actieve rol te hebben gespeeld in het omzeilen van een negatief Bibob-advies. Burgemeester Jos Hessels reageerde daarop furieus op sociale media: “De Limburger kiest opnieuw de kant van de criminelen. Het is helaas gewoon een boevenblad.”

Bouharrou deed tevens aangifte tegen het college van B&W omdat zij volgens hem de geheimhoudingsplicht van een Bibob-onderzoek hebben geschonden door diverse brieven over het project op de website van de gemeente te zetten. Eind december werd duidelijk dat het Openbaar Ministerie (OM) geen actie onderneemt tegen burgemeester Jos Hessels en het college. “Er is geen reële verdenking van een strafbaar feit. Het is een conflict tussen twee partijen en de gemeente en vooralsnog ligt hier geen rol voor het strafrecht”, zei een woordvoerder van het OM toen tegen De Limburger.

Bouharrou legt zich niet neer bij dat besluit. “Mijn aangifte is op juridisch niet relevante en zelfs onbegrijpelijke gronden geseponeerd. Ik heb besloten om de zaak voor te leggen aan het gerechtshof”, aldus Bouharrou tegen De Limburger. De gemeente ziet de zaak met vertrouwen tegemoet. “Als je iemand niet ergens van beschuldigt, kun je geen smaad, laster of belediging plegen”, aldus een woordvoerder namens het college van B en W tegen de Limburgse krant.

Bouharrou is de aanvankelijke bedenker van het plan om het al tientallen jaren leegstaande klooster van Koningsbosch om te vormen tot een luxueus Hiltonhotel. Nadat de gemeente in 2016 een Bibob-procedure startte na een tip van het OM, trok Bouharrou zich na overleg met het college van B&W terug uit het project. Vervolgens deed hij alle aandelen in projectontwikkelaar Gelasius van de hand. Bouharrou zou namelijk verdachte zijn in een langslepend strafrechtelijk onderzoek.

Ondanks dat Bouharrou geen rol meer speelt bij de plannen voor het hotel, oordeelde Landelijk Bureau Bibob eind oktober ‘dat er ernstig gevaar bestaat dat het project gefinancierd zal worden met uit strafbare feiten verkregen middelen en dat er ernstig gevaar bestaat dat de vergunning gebruikt zal worden om strafbare feiten te plegen dan wel uit strafbare feiten verkregen voordeel te benutten.’ Daarop weigerde het gemeentebestuur een vergunning te verlenen aan het project.


Lees al het nieuws over de plannen in ons dossier over het klooster van Koningsbosch