Lokale Omroep Echt - Susteren

Koninklijke onderscheiding voor Henk Steijvers (66) van Janse Bagge Bend/Carboon

Burgemeester Jos Hessels heeft een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Henk Steijvers. Hij wordt benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

De uitreiking vond plaats ter gelegenheid van de viering van het 50-jarig muziekjubileum van belanghebbende op zijn huisadres aan de Oude Rijksweg Zuid 9 in Susteren. De heer Steijvers is dit jaar 50 jaar actief in de muziekwereld, onder meer als componist, tekstschrijver, zanger en gitarist. Daarbij treedt hij niet alleen solo op maar ook in groepsverband en als duo.

Op 14-jarige leeftijd trad decorandus zowel in als buiten de regio op met het beat orkest BAR-B-Q. Vervolgens ging hij verder als zanger en als diskjockey waarbij hij onder meer optredens verzorgde in de regionale jongerensociëteiten. Tijdens deze periode richtte de heer Steijvers de muzikale carnavalsgroep ‘Aspro-Broesj’ op, waaruit in 1979 de huidige Janse Bagge Bend voortkwam, onder meer bekend van het nummer ‘Sollicitere’.

In januari 1983 bereikte de band met dit nummer binnen drie weken de Nederlandse top-10 met als hoogste notering plaats 8. In België werd een 15e plaats behaald. Er volgden diverse tv-optredens, onder andere bij Los/Vast, Toppop en Nederland Muziekland. In 1983 trad de Janse Bagge Bend voor het eerst op tijdens Pinkpop. Inmiddels waren meer dan 40.000 singles verkocht van ‘Sollicitere’. Ook in latere jaren trad de Janse Bagge Bend tijdens Pinkpop op.

Onder meer van 2007 tot en met 2010 tijdens Pinkpop Classic en in 2013 tijdens de Pinkpop jubileumshow in poppodium Nieuwe Nor. Het repertoire van Janse Bagge behandelt onder andere: racisme, werkloosheid, de vergeten helden zoals Jan Palach, en de waanzin van “het dragen van merkkleding” en de gevolgen daarvan. De laatste jaren komen teksten voor over controversiële kwesties die in de samenleving leven; “Neit draan gewaes” gaat over seksueel misbruik binnen de Rooms-katholieke Kerk, en “Awt en Versjlete” geeft stof tot denken over euthanasie en zelfbeschikking.

Inmiddels heeft Janse Bagge zo’n 20 singles en 11 Lp’s-Cd’s uitgebracht en dient de band nog steeds als voorbeeld voor muzikanten die graag muziek maken in hun ‘mooders’ (moeders) taal. Daarbij weet de band niet alleen ouderen maar ook jongeren te bereiken met hun muziek. Janse Bagge heeft de afgelopen decennia ongeveer elke feesttent en sporthal van binnen gezien, zelfs verschillende theaters werden ‘unplugged’ bezocht.

© Jos Hessels/Twitter
© Jos Hessels/Twitter

Nog steeds verzorgt de Janse Bagge Bend niet alleen grote maar ook kleine optredens in Limburg en de Belgische en Duitse grensregio. Janse Bagge is ongetwijfeld een van de meest bekende en geliefde Limburgstalige bands aller tijden. De grote diversiteit van de muzieknummers is verrassend en getuigt van een brede muzieksmaak.

In 1976 was de heer Steijvers mede oprichter van Carboon, een van de oudste Limburgse dialectgroepen, die muziek maakte over kolenmijnthema’s. Hun eerste en bekendste langspeelplaat was Witste nog, koempel… (Limburgs voor ‘weet je nog, kompel’) was de eerste streektaalmuziek LP die in Nederland goud haalde. Maar liefst 50.000 exemplaren waren binnen 3 maanden verkocht. Het ‘Jaar van de Mijnen’ in 2015 zorgde voor een bijzondere reünie.

Voor het eerst in bijna 40 jaar trad de legendarische Limburgse groep Carboon in nagenoeg de originele bezetting op. De typische mijnwerkersliedjes – die het zwoegende bestaan van de ‘koempels’ een gezicht gaven – lieten in het theater de oude tijden herleven. Op 30 maart 2015 ging de documentaire “Witste nog, Carboon…” in première in het Cultuurhuis in Heerlen. De film werd vervolgens op 4 en 5 april 2015 uitgezonden door L1.

De documentaire trok bij de eerste uitzending op L1 afgelopen voorjaar ruim 150.000 kijkers. Verder werd op 31 oktober 2015 de “Carboon Doeës” gepresenteerd. Dit boek bestaat uit 2 cd’s (‘Witste nog, koempel’ en ‘D’r letste koempel deet de lamp oet’) en 2 dvd’s. Wegens het grote succes van de optredens in 2015 keerde Carboon op 19 en 20 mei 2016 in het theater terug met extra concerten. Ook zijn er op veler verzoek voorstellingen gepland op 23 en 24 september 2016.

De heer Steijvers staat verder bekend om zijn muzikale optredens als solo artiest en als duo met onder meer Ben Erkens en Ton Meisen. Daarnaast zijn ook de optredens tijdens de 7-jaarlijkse Heiligdomsvaart en voor goede doelen hem niet vreemd. De heer Steijvers kan worden omschreven als een veelzijdig muzikant die aan de wieg heeft gestaan van de Limburgse dialectpop onder meer met Carboon en Janse Bagge Bend.


Meer nieuws over Susteren