Lokale Omroep Echt - Susteren

Ludieke onthulling nieuwe presentatie Cuypershuis Roermond

Zondag 15 april om 15.30 uur wordt een nieuwe presentatie onthuld in het Cuypershuis. Jeffrey ‘McRouwkost’ Abdoel vertelt over zijn beleving van de Roermondenaar Pierre Cuypers en legt een link met ontwerpers van nu. Dat doet hij in samenwerking met talentvolle jongeren van de ‘Nieuwe Helden’.

Foto: Cuypershuis Roermond

De nieuwe presentatie in het Cuypershuis laat het werk zien van de winnaars van de Roermondse kunstprijzen. Naast foto’s en objecten zijn er ook citaten uit de juryrapporten te lezen. De onthulling vindt plaats tijdens de Nationale Museumweek, het Cuypershuis is dat weekend gratis toegankelijk. De activiteit is een samenwerking tussen het Cuypershuis, ECI Cultuurfabriek en Wel.kom.

Jeffrey Abdoel maakte begin 2016 officieel zijn comeback. In januari van 2018 wordt hij ondersteund door De Koninklijke Harmonie Roermond in de vorm van poëzie met zijn nummer ‘De sleutel tot m’n hart’. Het is volgens de Roermondenaar een serieuze missie en verantwoordelijkheid om het volk duidelijkheid te brengen en de honger naar kennis te stillen

“Ik schrijf niet zomaar wat er in mijn gedachten opkomt”, zegt Jeffrey Abdoel. “De teksten zijn op waarheid gebaseerd. De wereld heeft in deze tijd veel meegemaakt en ik vorm een spreekbuis voor hen die geen stem hebben of krijgen. Veel artiesten zijn niet bewust wat voor schade ze toebrengen aan de jongeren en de samenleving, het is tijd om licht aan duisternis te brengen.”

In het project ‘Nieuwe Helden’ worden er – aanvullend op het bestaande aanbod voor jongeren tussen de 12 en 23 jaar – activiteiten ontwikkeld waarbij de jongeren een ander perspectief wordt geboden, gericht op het betrekken bij de Roermondse samenleving of de eigen wijk.

Voor ‘Nieuwe Helden’ gaan jongeren aan de slag om hun talent te ontwikkelen en het zelfvertrouwen te vergroten. Dit talent ontwikkelen is gericht op kunst en cultuur in de breedste zin van het woord waarbij aansluiting wordt gezocht bij de belevingswereld van de doelgroep.

In 2003 is Roermond gestart met het uitreiken van een kunstprijs voor hedendaagse vormgeving. Sinds 2017 reikt gemeente Roermond twee kunstprijzen uit. De Limburg Design Award is bestemd voor bekende interieurontwerpers en de Harrie Tillieprijs gaat naar veelbelovend jong talent op dit gebied.

Om de twee jaar wordt de Roermondse kunstprijzen uitgereikt aan een actuele vormgever die (inter)nationaal werkzaam is. Met telkens een expositie in het Cuypershuis, waarin de winnaars en de genomineerden worden gepresenteerd. In deze vaste opstelling is vanaf 15 april werk te zien van Ted Noten, Jurgen Bey, Atelier Van Lieshout, Müller van Tol, Studio INAMATT en Formafantasma.

Ludieke onthulling nieuwe presentatie Cuypershuis, door McRouwkost en ‘Nieuwe Helden’:

  • Zondag 15 april om 15.30 uur, gratis toegang:
  • Pierre Cuypersstraat 1, 6041 XG Roermond, cuypershuis.nl