Lokale Omroep Echt - Susteren

Meldpunt Stagemisbruik FNV Jong levert 32 echte banen op in Limburg

Afgestudeerden die geen baan kunnen vinden, gaan regelmatig aan de slag op een ‘werkervaringsplek’. In een stageconstructie werken zij vaak voltijds zonder eerlijke arbeidsvoorwaarden.

Foto: DarkoStojanovic

Reden genoeg voor jongerenvakbond FNV Jong om hier de noodklok over te luiden en het Meldpunt Stagemisbruik op te zetten. Maandag werd bekend dat het meldpunt van de jongerenbond concreet resultaat heeft geboekt.

Twee Limburgse GGZ-instellingen zijn op de vingers getikt door de Inspectie sociale zaken en werkgelegenheid (SZW), na meldingen vanuit FNV Jong. Kristina van der Molen, voorzitter van FNV Jong: “Al 2 jaar lang kunnen jongeren misbruik van stages door werkgevers bij ons melden op ons Meldpunt Stagemisbruik. Een deel van die meldingen geven wij door aan de Inspectie van SZW, die daar vervolgens nader onderzoek naar doen.

Van der Molen: “Gisteren kwam naar buiten dat 32 jongeren die al tijden in een oneerlijke stageconstructie volwaardig werk doen, eerlijke arbeidsvoorwaarden en een echte baan krijgen. Fantastisch nieuws voor deze jongeren en ook een grote winst voor alle andere jongeren die noodgedwongen vastzitten in een vergelijkbare en oneerlijke stageconstructie.”

Werkgevers zetten regelmatig afgestudeerden aan het werk in een verkapte stage, om werkervaring op te doen. Van der Molen: “Bij een stage word je begeleid vanuit je school, maar als afgestudeerde moet je gewoon kunnen starten in een normale baan. Helaas zien we dat werkgevers steeds meer startersfuncties vervangen voor uitzichtloze stageplekken voor afgestudeerden. En dat moet anders. Tegenover goed werk hoort een eerlijke vergoeding te staan, en dat is op z’n minst het minimumloon.”

Volgens FNV Jong komt misbruik van stageconstructies vaker voor in de geestelijke gezondheidszorg. “Maar we zien het ook in veel andere sectoren, zoals in de communicatie of architectuur”, aldus Kristina van der Molen.