Lokale Omroep Echt - Susteren

Minderjarige meisjes vaak slachtoffer van seksuele uitbuiting

Seksuele uitbuiting is in Nederland de meest voorkomende vorm van mensenhandel. Per jaar zijn er bijna 3 000 slachtoffers. Nederlandse meisjes (1 320) zijn opvallend vaak het slachtoffer.

Foto: Slachtoffermonitor Mensenhandel 2012-2016

Zij komen echter het minst in beeld en krijgen dan ook niet de bescherming die zij nodig hebben. Slechts 11 procent komt terug in de meldingen. Dat blijkt uit de Slachtoffermonitor mensenhandel die de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen woensdag heeft uitgebracht.

6 000 slachtoffers
Het geschatte aantal slachtoffers van mensenhandel blijkt meer dan vijf keer zo groot als het aantal geregistreerde slachtoffers en komt neer op ongeveer 6 250 slachtoffers per jaar.

Voor het eerst brengt de Nationaal Rapporteur zo’n schatting van het daadwerkelijke aantal slachtoffers van mensenhandel uit, op basis van haar onderzoek in samenwerking met de United Nations Office on Drugs and Crime. Tot nu toe was het alleen mogelijk te rapporteren over het aantal geregistreerde slachtoffers. Het daadwerkelijke aantal ligt veel hoger, omdat mensenhandel zich voor een groot deel onder de radar afspeelt.

Zorgwekkend
Het aantal meldingen van slachtoffers van mensenhandel is de afgelopen vijf jaar sterk afgenomen, van 1 287 in 2012 naar 952 in 2016. In 2016 daalde het aantal met 17 procent ten opzichte van 2015. Nationaal Rapporteur Corinne Dettmeijer: “Ik maak me ernstige zorgen over het dalende aantal meldingen. Mensenhandel neemt namelijk niet af: we weten nu dat het aantal slachtoffers 6 250 per jaar is. Dat betekent dat een steeds groter deel van de mensenhandel buiten beeld blijft. Dit zou aanleiding voor de politie moeten zijn om extra capaciteit vrij te maken voor de bestrijding van mensenhandel.”