Lokale Omroep Echt - Susteren

Minister Schippers onthult oorkonde voor door doping gedupeerde topsporters

Je hele leven keihard trainen om de beste te worden, maar dan op het WK net naast de medailles grijpen. Dat is zuur, zeker als jaren later blijkt dat de sporters die jou destijds versloegen dit waarschijnlijk met behulp van doping hebben gedaan.

Foto: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Om alle sporters die op deze manier gedupeerd zijn alsnog te eren plaatste minister Edith Schippers (Sport) donderdag een usb-stick met een digitale oorkonde in de Marathontoren en bracht Chiel Warners (voorzitter atletencommissie NOC*NSF) met haar daarna een plaquette aan op de Marathontoren voor het Olympisch Stadion in Amsterdam.

De oorkonde is ondertekend door het Nederlands Olympisch Comité*Nederlandse Sportfederatie, de NOC*NSF Atletencommissie, de Dopingautoriteit en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Minister Schippers: “Onze topsporters verdienen een eerlijk speelveld. En de echte winnaars een medaille. En alle eer. Deze plaquette is voor alle Nederlandse sporters die een medaille zijn misgelopen omdat er bij anderen doping in het spel was. Deze plaquette is voor de echte winnaars.”

Ook al is algemeen bekend dat er doping is gebruikt. Het is zoveel jaar na dato niet met 100 procent zekerheid te zeggen of sporters terecht of onterecht een medaille hebben gekregen, bijvoorbeeld omdat er simpelweg geen dopingcontroles hebben plaatsgevonden. Het bieden van individueel eerherstel op basis van vermoedens is niet mogelijk. Om hen die het betreft toch de eer te geven die zij verdienen is daarom gekozen voor deze algemene blijk van eer.

De plaquette, met in de muur daarachter de oorkonde, is voor iedereen zichtbaar op de Marathontoren voor het Olympisch Stadion in Amsterdam. De tekst van de oorkonde en meer informatie over het antidopingbeleid is te vinden op dopingvrijesport.nl.