Lokale Omroep Echt - Susteren

Nederlanders doen belastingaangifte het liefst aan begin van avond

Tot 1 mei kunnen Nederlanders weer hun belastingaangifte doen. Om dit eenvoudiger te maken zijn veel gegevens voor particulieren al vooraf ingevuld.

Foto: stevepb/Pixabay

Een overgrote meerderheid van de Nederlanders (83,3 procent) die zelf de aangifte doet, waardeert dat zeer. Dit blijkt uit onderzoek onder mensen die zelf de aangifte invullen. Ruim 80 procent neemt zich dit jaar voor om zo snel mogelijk aangifte te doen. Hierbij zijn de vroege avonduren (tot 22.00 uur) het populairste aangiftemoment voor Nederlanders.

Opvallend is dat mannen het moment van aangifte vaker laten afhangen van externe factoren. Ongeveer 1 op de 10 mannen zegt hun aangifte te doen wanneer er niets op TV is of bij slecht weer. Zo’n 14,5 procent van de particulieren zegt zijn belastingaangifte te laten liggen tot het laatste moment.

Aangifte doen is dermate eenvoudig dat de meerderheid (57,8 procent) er niet tegenop ziet. Wel blijkt dat 42 procent van de mensen meer opziet tegen de belastingaangifte wanneer er iets belangrijks is veranderd in hun persoonlijke situatie, zoals samenwonen, een huis kopen of een scheiding. Mede vanwege de vooraf ingevulde gegevens is 57 procent van de mensen binnen een uur klaar met de aangifte.

Dit jaar nodigt de Belastingdienst 6,7 miljoen particulieren uit om aangifte te doen over het belastingjaar 2017. Om hierbij te helpen, voert de Belastingdienst campagne. Centraal staat de website www.belastingdienst.nl/aangifte met begrijpelijke informatie over de belastingaangifte en de voorbereiding hierop. Zo vind je er de aangiftechecklist en concrete tips gericht op lastige zaken in de aangifte op levensmomenten zoals scheiden, ziekte (specifieke zorgkosten), ondernemerschap en het kopen van een woning.

Het onderzoek is van 30 januari tot en met 5 februari 2018 uitgevoerd door PanelWizard in opdracht van de Belastingdienst. Aan het onderzoek namen 1.039 aangifteplichtige respondenten deel vanaf 18 jaar die zelf hun belastingaangifte doen.